{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isprobali hamburger iz laboratorije: Liči na meso, ali...

5.8.2013. u 16:54
0
50
Isprobali hamburger iz laboratorije: Liči na meso, ali...
0
 
Degustiran je prvi hamburger uzgojen u laboratoriju. Dvoje eksperata koji su ga probali u Londonu dali su svoj sud: Neočekivano je sličan pravom mesu.
Ovo je najskuplji hamburber ikad napravljen. Koštao je čak 290.000 eura.

Meso nastalo iz matičnih ćelija krave uzgojio je Mark Post sa holandskog univerziteta u Maastrichtu. Za jedan hamburger trebalo mu je tri mjeseca rada, a volonteri koji su ga probali nakon prženja u tavi kazali su da ima teksturu pravog mesa, ali da mu je okus prilično blag.

Ekspertica za hranu Hanni Rutzler kazala je da je očekivala više mekoće i sočnosti, a Josh Schonwald, autor knjige "The Taste of Tomorrow", dodao je da je ključ u masnoći, te da mu masnoća i začini najviše nedostaju u ovom zalogaju.

Naučnici tvrde da je moguće da će se ovo meso već za 10 godina naći u prodaji i da njegova proizvodnja reducira korištenje hrane, vode i goriva.

Svaki kilogram prave govedine zahtijeva 10 kilograma bilja i ulja, dok su mesu iz epruvete potrebna samo dva kilograma. Smatra se da je novo meso prihvatljivo i za vegetarijance, a organizacije za prava životinja već su dale svoje odobrenje.

Ipak, prije nego se uopće nastavi rad na uzgoju mesa u laboratoriju, Agencija za sigurnost hrane mora izdati svoje odobrenje i potvrditi da je hrana sigurna za konzumiranje i nutricionistički odgovara pravom mesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: