Sadrži tragove ribljeg mjehura
0

Irsko pivo Guiness nije preporučljivo za vegetarijance

Klix.ba
Vegetarijanci i vegani trebali bi dobro razmisliti prije nego se odluče da potegnu gutljaj čuvenog irskog piva Guiness. Naime, nedavno je otkriveno kako ovo pivo sadrži tragove ribljeg mjehura.

Food&Think blog sa stranice Smithsonian.com objavio je detaljno objašnjenje kako se isinglass, kolagen dobijen iz sasušenih ribljih mjehura, koristi u procesu zvanom "fining“, kada se neželjeni ostaci poput čvrstih čestica i deformisanih ćelija kvasca odstranjuju iz procesa pravljenja piva. Ovi elementi obično se natalože na dnu posude, poput marmelade, ali isinglass ubrzava proces i čini ih lakšim za ukloniti.

Upotreba isinglassa nije baš neka novost, iako većina pivara i vinara umjesto njega danas koristi želatin. Guiness, ipak, pivo pravi na gotovo isti način kao što se to radilo i sredinom 19. stoljeća. Upotreba isinglassa je prilično nepoznata široj javnosti, budući da je Guiness i ne objavljuje. Isinglass nije čak ni na listi sastojaka koji se koriste, niti se nalazi na boci (u Americi alkoholna pića čak i ne moraju sadržati listu sastojaka na etiketi).

Ovim pitanjem najviše se pozabavio Barnivore, portal specijaliziran za veganska piva, vina i druga alkoholna pića. U korespodenciji putem e-maila, Guiness im je potvrdio da njihov crni lager nije prikladan za vegetarijance te da koristi isinglass u pripremi svih svojih piva.

"Isinglass se koristi širom pivarske industrije, ali se u velikoj mjeri rafinira prije upotrebe. On služi kako bi se uklonio kvasac iz našeg piva, ali tragovi se mogu pojaviti i u finalnom proizvodu. Zadovoljni smo tehničkim mogućnostima isinglassa pri izbacivanju kvasca, ali smo svjesni da to nekima može predstavljati prepreku pri konzumaciji naših proizvoda. Kako bismo poboljšali način pripreme naših proizvoda, mi tražimo alternativu isinglassu, ali još uvijek nismo pronašli nijednu koja bi bila tako efikasna i ekološki prihvatljiva kao isinglass“, odgovorili su iz Guinessa.

Guinessov predstavnik je upotrebu isinglassa potvrdio i The Huffington Postu, ali je odbio da komentariše reakcije kompanije na navode vegetarijanaca i vegana koji ništa ne znaju o čitavom procesu.

Regulatorne agencije u nekim zemljama poput Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva natjerale su alkoholne kompanije da sastojke poput isinglassa obavezno naznače na bocama. To je dio šireg plana u ovim zemljama da pruže vjerodostojne informacije ljudima sa alergijama, netolerancijom na neke proizvode te drugačijim prehrambenim navikama.