Gastro
0

Alkohol nas čini gladnijima, smanjuje metabolizam i nivo energije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija koju je proveo londonski Institut "Francis Cric" pokazuje da alkohol, čak i kad nismo gladni, aktivira stanice u mozgu koje djeluju tako da osjećamo glad.

Dugogodišnje istraživanje, objavljeno u časopisu "Nature Communications", pokazalo je kako alkohol utječe na tijelo, mozak i ponašanje.

Naučnici su ovu teoriju testirali na laboratorijskim miševima kojima su tri dana zaredom davali alkohol. Rezultati su pokazali da konzumiranje alkohola potiče potrebu za hranom, smanjuje metabolizam i nivo energije. Kada su blokirali dio neurona kod nekih miševa, oni su se prestali prejedati.

Naučnici vjeruju da se slična reakcija događa i kod ljudi što bi moglo pomoći u objašnjenju zašto ljude opijanje često vodi do prejedanja.

"Naša studija jasno pokazuje kako etanol izravno utječe na dio mozga koji je odgovaran za jelo", rekli su koautori studije Sarah Cains i Craig Blomeley.

Dakle, što više pijemo veći je osjećaj gladi što dovodi do prejedanja. Autori studije također vjeruju da postoji snažna povezanost između opijanja i pretilosti.

Trenutno se vrši još istraživanja, jer ovi rezultati nisu u potpunosti primjenjivi na ljude.