{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


11 vrsta hrane koja nas čini pametnijima

13.6.2012. u 20:15
134
15
11 vrsta hrane koja nas čini pametnijima
134
11 vrsta hrane koja nas čini pametnijima
Bolje pamćenje, bolje rezultate ispita i bolje raspoloženje možemo postići relativno lako ukoliko jedemo određene vrste hrane. Prirodni spojevi ovih namirnica služe kao prva odbrambena linija zdravlja mozga, čiste tijelo od kancerogenih materija i pesticida i smanjuju depresiju.
Repa sadrži velike količine vitamina B, zahvaljujući kojem brzo procesuiramo informacije i sortiramo sjećanja. Svježa repa može poslužiti i kao antidepresiv.

Inćuni sadrže deset puta više omega-3 masnih kiselina od tune. Omega-3 sprečava gubitak pamćenja i poboljšava raspoloženje. Inćuni također sadrže i vitamin D i kalcij.

Baš kao i inćuni, jaja kokoški koje borave na otvorenom i koje same traže hranu su puna omega-3 masnih kiselina. Osim omege-3, ova jaja sadrže i velike količine vitamina E. Žumanca ovih jaja su puna holina, jedinjenja koje poboljšava zdravlje neurotransmitera.

Jagodičasto voće sadrži mnoge hemijske spojeve koji štite neurone, uključujući antocijanin i fisetin, koji štite neurone i poboljšavaju mogućnost dugoročnog pamćenja.

Određene vrste loja čine čuda za mozak, a posebno za raspoloženje. Oleinske kiseline sadrže velike količine vitamina D.

Ljute papričice sadrže kapsicin, koji uzrokuje oslobađanje endorfina u mozgu, zbog kojih se lakše fokusiramo.

Prokule su pune molekula koje ljudsko tijelo pretvara u diindolimetan, jedinjenje koje štiti nove moždane ćelije.

Kelj sadrži mnoga jedninjenja koja usporavaju starenje mozga.

Sjeme tikve je bogato triptofanom, koji je zaslužan za stvaranje serotonina odgovornog za zdravlje mozga i raspoloženje.

Jabuke sadrže katehine, supstance koje štite od hemikalija štetnih za mozak, a koje se nalaze u skoro svim današnjim proizvodima.

Tamna čokolada sadrži flavonol, koji poboljšava cirkulaciju krvi, što znači da mozak dobija više krvi. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu tamnu čokoladu mnogo bolje rješavaju matematičke probleme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: