lifestyle
0

Holandski coffe shopovi ne boje se zabrane pušenja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Da li bi zabrana pušenja na javnim mjestima mogla ugroziti jednu od najvećih atrakcija u Amsterdamu? Naime, u poznatim amsterdamskim coffe shopovima može se kupiti i konzumirati kanabis. "Nema šanse“, kaže vlasnik jednog od coffe shopova Michael Veling.

Holanđani u stopu prate druge Evropske zemlje kada je u pitanju konzumacija cigareta u restoranima i na drugim javnim mjestima, ali bi, prema Velingovim riječima, i dalje trebalo biti dopušteno pušenje marihuane.

"Smiješno je i pomisliti da bi zabrana pušenja mogla značiti kraj za coffe shopove“, rekao je pedesetogodišnji Veling.

Klijentela koja posjećuje coffe shopove dovoljno je fleksibilna da pronađe način da zaobiđe zabranu pušenja. Ova zabrana mogla bi stupiti na snagu već početkom 2008. godine.

Mnogi ljubitelji coffe shopova kažu da će, ukoliko zabrana pušenja stupi na snagu, svoj "joint“ pušiti na ulicama Amsterdama.

Posjedovanje i korištenje ovog opijata u Holandiji je dozvoljeno ali samo za količinu do 5 grama. Od tada su coffe shopovi jedna od glavnih atrakcija u Amsterdamu. Veling moguću zabranu ne smatra prijetnjom za kanabis industriju koja godišnje za njega donosi nekoliko miliona dolara.

U Holandiji postoji oko 700 coffe shopova.