Trodnevni praznik
31

Hiljadu blizanaca okupilo se na festivalu u kineskoj provinciji Yunnan

Klix.ba
U kineskom gradu Yunnanu okupilo se 1.000 blizanaca koji su marširali gradom u okviru festivala posvećen upravo njima.

Festival se održava od 2005. godine i privukao je više od 12.000 blizanaca iz najmanje 30 zemalja svijeta. Blizanci imaju svoju paradu, talent show i gala večeru tokom trodnevnog praznika.

Autonomna regija Mojiang poznata je kao dom blizanaca jer ih se u njoj rađa neobično veliki procenat. Broji 350.000 stanovnika od kojih je više od 1.200 blizanaca. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, šansa za dobijanje identičnih blizanaca je 1:250 i do sada nisu uspjeli objasniti ovaj fenomen.

Lokalno stanovništvo tvrdi da je uzrok voda. Prema urbanim legendama, par vrela ima tajni sastojak. Vjeruje se da ako žena popije vodu s ovih vrela, povećava šansu da rodi blizance.

Provincija Yunnan nada se da će ovim fenomenom razviti turizam. Do sad je ovu regiju posjetilo četiri miliona turista. Ova provincija prkosila je godinama zakonu prema kojem je porodicama bilo dozvoljeno da imaju samo jedno dijete. Zbog njega je više od 400 miliona porođaja spriječeno, odnosno od žena je traženo da abortiraju drugo dijete.

Od 2016. godine, porodicama je dozvoljeno da imaju dvoje djece.