Zanimljivosti
0

Harvardu Rockfeller donirao 100 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Filantrop David Rockefeller donirao je rekordnih 100 miliona američkih dolara Univerzitetu Harvardu za dodiplomski studij što je ujedno najveći iznos, ikad poklonjen od strane bivšeg harvardskog studenta najstarijem i najbogatijem američkom fakultetu.

Oko 70 miliona američkih dolara bit će iskorišteno za putovanja studenata kao i za studijske programe u inostranstvu, dok će oko 30 miliona američkih dolara ići u svrhe obrazovanja na polju umjetnosti, u Cambridgeu, Massachusetts, stoji u obavještenju fakulteta.

Devedesetdvogodišnji Rockfeller, posljednji unuk milijarderskog naftnog tajkuna Johna D. Rockfellera, uvršten je na Forbesovu listu 150 najbogatijih Amerikanaca, sa bogatstvom procijenjenim u iznosu od 2.7 milijardi američkih dolara.

Ovaj bogataš je diplomirao na Harvardu 1936. godine.

“Harvard mi je otvorio oči i misli prema svijetu”, izjavio je Rockfeller.

“Zahvaljujući jezičkim uslovima koje sam na Harvardumorao zadovoljiti, proveo sam ljeto 1933. u Njemačkoj, gdje sam svojim očima mogao vidjeti sveprisutni uspon fašizma. Na Harvardu sam prvi put studirao historiju umjetnosti”, naglasio je čuveni kolekcionar umjetničkih djela.

Ova nagrada će omogućiti studentima godišnje stipendije za studiranje u inozemstvu , a namijenjena je Uredu za međunarodne pograme, među ostalim programima na Harvardu. Harvard je najbogatiji američki univerzitet, njegova zaklada je najveća na svijetu, sa imovinom u vrijednosti od 35 milijardi američkih dolara.

Rockfeller je ranije darovao oko 40 miliona američkih dolara Harvardu, od kojih je 25 miliona dolara bilo izdvojeno za osnivanje David Rockfeller Centra za latinoameričke studije, stoji u obavještenju univerziteta.

“Ovo je veličanstven čin velikodušnosti od izvanrednog prijatelja Harvarda”, izjavio je director Univerziteta u Harvardu, Drew Faust, prenosi Reuters.