{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Globalno istraživanje: seks nakon četrdesete

N
NINA
27.12.2004. u 19:06
0
0
Globalno istraživanje: seks nakon četrdesete
0
Globalno istraživanje: seks nakon četrdesete
Globalno istraživanje o spolnom ponašanju ljudi nakon četrdesete godine života pokazuje da većina osoba te dobi i dalje ima spolne odnose, ali da s godinama ima i sve više problema.
Oko 80 posto muškaraca u dobi između 40 i 80 godina tvrdi da su tokom protekle godine imali spolne odnose, dok za žene u istoj dobnoj skupini taj postotak iznosi 65 posto.

Također, 38 posto ispitanica i 44 posto ispitanika tvrdi da spolne odnose imaju više nego jednom sedmično. Spolna aktivnost je pogotovo učestala kod žena i muškaraca u četrdesetim godinama, dok se kasnije smanjuje.

Dr. Edward Laumann sa univerziteta Chicago, koji je vodio istraživanje, kaže da su njegovi kolege utvrdili da četvrtina muškaraca nailazi na određene probleme u postelji, od kojih su najčešći preuranjena ejakulacija i problemi s erekcijom. Spolni problemi su, prema istraživanju, najčešći kod stanovnika azijskih zemalja.

Što se žena tiče, gotovo 40 posto ih spominje spolne probleme, od kojih su najučestaliji gubitak interesa i izostanak orgazma.

U jednom intervjuu, dr. Laumann je objasnio da je za žene povremeni gubitak interesa za spolne odnose bio koristan s evolucijske tačke gledišta. Naime, kako je rekao, u ranoj prošlosti čovječanstva, trudnoća je oduzimala mnogo ograničenih resursa i izlagala žene opasnosti. Iako su se vremena promijenila, naša se biologija nije tako brzo izmijenila. Stoga, po mišljenju dr. Laumanna, žene i danas lako gube interes za seks kada su izložene modernim izvorima stresa kao što su financijski problemi i premorenost.

Istraživanje je obuhvatilo 27.500 muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina, a rezultati su objavljeni u časopisu Urology.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: