Tradicionalna vožnja
317

Giro di Sarajevo: Više od 2.000 biciklista okupiralo grad pod motom "Krug naprijed"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Tradicionalna biciklistička vožnja Giro di Sarajevo održana je i ove godine u centralnim ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, a na skupu je više od 2.000 biciklista svojim učešćem poručilo da želi bolju biciklističku infrastrukturu.

Biciklisti su u 14 sati krenuli ispred škole ''Skender Kulenović'' na Dobrinji, nakon čega se u Nedžarićima kolona priključila na glavnu gradsku saobraćajnicu i njome se vozila sve do Vijećnice, te nazad do Marijin Dvora, sa ciljem na Vilsonovom šetalištu. U sklopu događaja organizovan je i koncert na Vilsonovom šetalištu.

Menadžer projekta Giro di Sarajevo Emir Hulusić izjavio je za Klix.ba da je učestvovalo više od 2.000 biciklista pod ovogodišnjim motom "Krug naprijed".

"Giro je kao i svih ostalih godina protekao u najboljem redu, bez ikakvih problema ili incidenata. Svi učesnici koji su se prijavili zaista su došli s tom namjerom da ispoštuju izazove rute, ali i da se druže i pošalju poruku", rekao je on.

Napomenuo je da ima dosta stvari koje su urađene u gradu Sarajevu kada je riječ o biciklističkog infrastrukturi, ali da to može biti još mnogo bolje budući da Sarajevo kaska za ostalim evropskim gradovima.

"Biciklističkom manifestacijim se skrenula pažnja na nužnost implementacije modernih urbanističkih rješenja u gradsku sredinu. Biciklistima bi to omogućilo da što lakše idu u školu i na posao, čime bi se dodatno rasteretio saobraćaj, poboljšali uslovi za život i čuvala životna sredina", rekao je ranije Hulusić.

Giro je mnogo više od biciklističkog događaja, budući da je prethodnih godina postao svojevrstan pokret i servis biciklista prema vlastima. Biciklisti Sarajeva su uspjeli riješiti brojne probleme i prevazići prepreke s kojima su se suočavali, kroz razne inicijative, dopise, lobiranja i direktnu saradnju.

Uspjeli su napraviti veliku ekspanziju sportskog biciklizma tako da Sarajevo sada ima nekoliko klubova iz kojih dolaze državni prvaci i svjetski ugledni biciklisti.