Ima korisna svojstva
25

Znate li koji je najskuplji začin na svijetu? Košta i do tri hiljade dolara po kilogramu

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Cijena šafrana kreće se i do tri hiljade dolara po kilogramu te se smatra najskupljim začinom na svijetu, prenosi Business Insider.

Zbog čega je cijena ovolika? Naime, jedan od faktora je taj što šafran cvjeta svega tri sedmice u godini, tačnije u mjescu martu. Stabiljke su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvjetova.

Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španije i Iran (više od 80 posto svjetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju "crvenim zlatom". U Evropi se on proizvodi na područu Mediterana.

Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd.

U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka ćelija raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.

Treba imati u vidu da ovo uopće nije bezazlena biljka. Naime, sigurna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama djeluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt.