Otvorena u periodu 50ih
448

Znate li kako se zvala jedna od prvih ćevabdžinica u Sarajevu - na mjestu današnjeg Hodžića?

N. O.
Ćevabdžinica "Taškent"
Ćevabdžinica "Taškent"
Jedna od prvih ćevabdžinica na Baščaršiji zvala se "Taškent", a otvorena je u periodu 50ih/60ih godina prošlog stoljeća te se nalazila na mjestu današnje ćevabdžinice Hodžić 2.

Ćevabžinicu/aščinicu "Taškent" koja je kasnije promijenila naziv u "Baščaršija" osnovala je porodica Salihbegović u periodu 1950ih - 1960ih godina.

Starije generacije sjećaju se odlazaka u "bivši Taškent" na čijem je mjestu danas ćevabdžinica Hodžić 2. O otvorenju ovog ugostiteljskog objekta pisalo se i u novinama, a bio je prepoznat po jedinstvenom ambijentu, ali i posebnoj usluzi.

Ćevabdžinica
Ćevabdžinica "Baščaršija"

Isječak iz novina prikazuje tekst koji daje odgovor na pitanje "Gdje ćemo večeras?" s naslovom "U stilu orijenta".

"Ugostiteljska radnja 'Taškent' na Baščaršiji predstavlja jedinstven ambijent. Enterijeri su ukrašeni proizvodima kućne radinosti, a cjelokupan inventar je u orijentalnom stilu", navodi se.

Isječak iz novina o novootvorenom
Isječak iz novina o novootvorenom "Taškentu"

"Da li ste već posjetili ovaj lokal?", pitaju svoje čitatelje te dalje navode: "Demirlije, peškuni (stolice izrađene u duborezu) sećije i posluga u narodnoj nošnji stvaraju poseban štimung u ovoj radnji. Uzgred da pomenemo ovaj lokal ima i čardak, s pogledom na Baščaršiju".