Donosimo savjete
39

Znate li kako pravilno zamrznuti hranu za vrijeme izolacije?

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljudi su proteklih nekoliko dana masovno pripremali zalihe koje će im koristiti za vrijeme izolacije u vrijeme pandemije koronavirusa, pa trebaju znati kako ih pravilno zamrznuti.

Brzo širenje koronavirusa poslalo nas je paničnu kupovinu. Ljudi su se proteklih nekoliko dana spremali za izolaciju i karantinu, pa su pravili zalihe hrane i punili ostave. Sada kad ste nabavili sve sastojke, vjerojatno planirate napraviti više obroka i zamrznuti ih. Postoje recepti koji se savršeno zamrzavaju poput supa, gulaša, ćufti i jela s tjesteninom. Imajte na umu da skoro svako pripremljeno jelo možete zamrznuti. HuffPost savjetuje kupiti svježe sastojke dok ih još ima u trgovinama i odmah skuhati nekoliko vrsta jela. Kada se jela ohlade, uskladištite ih u zamrzivač, kako biste se spremili za vrijeme kada možda nećete imati pristup svježem voću, povrću i mesu.

Kako pripremiti hranu za zamrzavanje

Veoma je važno ostaviti jelo da se ohladi prije nego što ga stavite u zamrzivač. Topla jela poput lazanja mogu podići temperaturu u zamrzivaču, što ugrožava stanje druge hrane koja se također u njemu nalazi.

Pratite ove savjete kako biste sigurno zamrznuli svoja jela:

Koristite vrećice i pakiranja koja su napravljena za zamrzivač. Ta pakovanja moraju biti otporna na vlagu i paru. U vrećicama i posudama za hranu ne treba ući velika količina zraka. Kada koristite vreće za zamrzavanje potrudite se izbaciti sav zrak prije nego što je zatvorite.

Čvrstu hranu poput mesa i pečenih namirnica čvrsto uvijte u foliju prije nego što ih stavite u vrećicu. Spakirana jela osigurajte trakom za zamrzivač. Preko nje markerom napišite koje jelo je u pitanju. Jela zamrzavajte u manjim kutijama kako biste osigurali da će se jelo zamrznuti u roku od četiri sata.

Nikada nemojte zamrzavati hranu u staklenkama, osim ako je naznačeno da iste mogu stajati u zamrzivaču. Staklo može puknuti, pogotovo ako zamrzavate kuhano jelo poput juhe, koja se može raširiti prilikom zamrzavanja.  Umjesto stakla, koristite plastične posude ili plastične vrećice za zamrzivač koje imaju zatvarač.

Supe, gulaši i chilli

Vrećice za zamrzivač su odlična opcija za ova jela. Ulijte juhu u različite vrećice kako biste uštedjeli na prostoru u zamrzivaču. Možete pakovati količine po tanjiru.

Kuhano meso, piletina i riba

Vakuum vrećice za zamrzivače dobre su i za meso, jer će eliminirati sav zrak prije zatvaranja. Što manje zraka se nalazi u vrećicama, to bolje. Tako spremljeno meso zauzimat će malo prostora u vašem zamrzivaču.

Koliko dugo meso može stajati u zamrzivaču :

Kuhana piletina – 4 mjeseca Piletina u komadima (bijelo meso, krila, batak) – 9 mjeseci Cijelo pile - 12 mjeseci Biftek ili kotleti – 4 do 12 mjeseci Mljeveno meso – 3 do 4 mjeseca

Složenci, tjestenina i lazanje

Možda ćete biti u iskušenju ohlađene lazanje ili složenac u zamrzivač staviti sa staklenom posudom u kojoj ste je napravili. To možete učiniti, ali bolja opcija su aluminijske posude (za pečenje i za skladištenje). Prije nego što svoje ohlađene lazanje stavite u zamrzivač, dobro ih zamotajte u alu foliju i onda dodatno učvrstite prianjajućom folijom.

Svježe bilje

Ako imate svjež tamjan, peršun, mirodiju, bosiljak i sve ostale svježe biljke, učinite sljedeće:

Operite ih, narežite i stavite u posudu za led. U svaku kocku ulijte jako malo vode i zamrznite. Kada ste ih spremni koristiti, samo ih ubacite u vruću tavu kako bi se otopile. Bilje možete umiješati u maslac na sobnoj temperaturi, srolati ga i tako zamrznuti. Kada ste ga spremni iskoristiti, odrežite potreban komad i ubacite ga u željeno jelo.

Kako pravilno otopiti zamrznutu hranu?

Postoje tri načina da pravilno odmrznete hranu. Najsigurniji, ali ne i najbrži način da odmrznete hranu je u frižideru. Od veličine zamrznutog jela ovisi koliko će odmrzavanje trajati. Nekada su u pitanju dani.

Malo brža opcija je odmrzavanje jela u hladnoj vodi. Stavite vreću sa zamrznutim jelom u posudu punu hladne vode ili u sudoper pun vode. Potrebno je mijenjati vodu svakih pola sata, sve dok se meso ne odmrzne. Najbrži način odmrzavanja jela je u mikrovalnoj. Postoji mogućnost da se prilikom ovog načina odmrzavanja hrana ne odmrzne ravnomjerno. Ako koristite ovu metodu, hranu koju odmrznete morate iskoristiti odmah.