Uvrstite je u ishranu
2

Znate li da omiljena ljetna poslastica može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska

N. C.
Osim što su ukusne, čini se da postoji još jedan razlog za uživanje u jagodama.

Utvrđeno je da najomiljenije voće u snižava krvni pritisak, faktor rizika za smrtonosne bolesti srca i moždani udar.

Bobičasto voće se dugo smatralo "superhranom" i reklamiralo se zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti, poput smanjenja upale i oksidativnog stresa - oba pokretača određenih bolesti.

Novo istraživanje sa Državnog univerziteta u San Dijegu fokusiralo se na jagode, otkrivajući da svakodnevna konzumacija voća može sniziti krvni pritisak.

Visok krvni pritisak – takođe poznat kao hipertenzija – može povećati rizik od brojnih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca, srčani udar, moždani udar i zatajenje srca.

Također, je utvrđeno da ova ljetna hrana poboljšava kognitivne funkcije i povećava antioksidativni kapacitet.

Antioksidansi se mogu suprotstaviti nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali koji oštećuju DNK i ćelijske membrane i doprinose razvoju bolesti.

Studija je nedavno predstavljena na Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. U njemu je učestvovalo 35 zdravih muškaraca od 66 do 78 godina.

Oni su ili dobijali 26 grama liofilizirane jagode u prahu - što iznosi dvije porcije svježih jagoda - ili kontrolni prah dnevno tokom perioda od osam sedmica.

Nakon osam sedmica, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli jagode povećali brzinu kognitivne obrade za 5,2 posto, snizili sistolički krvni pritisak za 3,6 posto i povećali svoj antioksidativni kapacitet za 10,2 posto u poređenju s onima koji su uzimali kontrolni prah.

Komentirajući nalaze, Shirin Hooshmand, glavna istraživačica studije, rekla je da očekuju poboljšanje antioksidativnog kapaciteta jer su jagode dobar izvor vitamina C.

Također, su očekivali da će vidjeti određeno poboljšanje u brzini kognitivne obrade na osnovu njihove hipoteze.

Ona je za Medical News Today rekla: "Prethodno objavljeno istraživanje je već pokazalo neke od akutnih i dugoročnih dobrobiti jagoda za zdravlje srca i krvnih žila u različitim populacijama, tako da je ovo sjajno potvrditi neke od tih nalaza. Ova studija pokazuje da konzumiranje jagoda može unaprijediti kognitivne funkcije i poboljšati kardiovaskularne faktore rizika poput hipertenzije. Ohrabreni smo da jednostavna promjena ishrane, poput dodavanja jagoda u svakodnevnu prehranu, može poboljšati ove rezultate kod starijih odraslih osoba", dodala je.

Prethodna istraživanja su pokazala da redovna konzumacija jagoda također može zaštititi mozak od demencije smanjenjem upale.