Ukusan napitak
1

Zdravi smoothieji zahtijevaju manje voća nego što ste mislili

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Smoothieji mogu biti sjajan način da započnete dan ili da napunite energiju nakon treninga, međutim ukoliko ga ne napravite uz pravu količinu voća, možete dobiti napitak pun šećera koji će vam samo povećati nivo šećera u krvi i nakon toga ćete ubrzo ostati gladni.

Kada se naprave ispravno, ovi zdravi napici mogu biti jednostavan i prikladan način za pakiranje puno hrane u jednu čašu. Glavni sastojak svakog smothieja je voće, a znamo da je ono puno vitamina.

No, ukoliko stavite previše voća, možete dosegnuti visok nivo šećera. Nutricionistica Rebecca Ditkoff preporučila je da ne pravite smoothieje ukoliko nisu bogati vlaknima i ograničila količinu voća na samo jednu šoljicu. To znači da ako miješate različite plodove poput banana i bobičastog voća, koristite pola male banane i pola šoljice šumskog voća.

Nutricionistica Meredith Price je za HuffPost rekla da su uzimanje previše voća i nedovoljno povrća sa zaslađenim mlijekom ili voćnim sokom neke od uobičajenih grešaka koje ljudi čine prilikom izrade smoothieja kod kuće.

Nutricionisti savjetuju da u ovaj zdravi napitak stavljate maksimalono jednu šoljicu voća i puno povrća. Voće i povrće također pružaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i pomažu nam da budemo siti.

Povrće koje preporučuju su špinat i kelj, a od voća banane i šumsko voće. Banane jer daju finu, gustu teksturu smoothieju, a šumsko voće jer ima najveći sadržaj vlakana.

Sjemenke su također veoma bitne za pripravku smoothieja, chia sjemenke, sjeme lana i sjeme konoplje bogato je vitaminima, zdravim mastima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Ditkoff također voli koristiti orašaste plodove i sjemenke u smoothieju, ali preporučuje da se ograničite na kašiku-dvije da ne biste pretjerali s unosom kalorija.

Ako stavljate grčki jogurt, preporučuje se maksimalno pola šoljice. Grčki jogurt prepun je proteina, probiotika i drugih hranjivih tvari.

Kada je riječ o tekućoj bazi, savjetuju da izbjegavate upotrebu slatkog. Korisitite obično mlijeko, kokosovu vodu ili bademovo mlijeko.

Rebecca Ditkoff preporučila je ove sastojke za smoothie:

2 šoljice povrća (zelenila kao što su špinat, kelj ili tikvice ) 1/2 šoljice grčkog jogurta 1 šoljica voća (1/2 male banane i 1/2 šoljice smrznutog šumskog voća) 1/4 avokada ili 1-2 kašike chia sjemenki, sjemena konoplje ili lanenog sjemena 1 čaša nezaslađene tekuće baze