Sir od suncokreta
8

Zdravi biljni sir za imunitet i energiju

Piše: Maja Pilav
Osim što su izvrstan izvor proteina sjemenke suncokreta sadrže vitamine D, K i B-kompleks te vitamin E, koji štiti ćelije od slobodnih radikala te pomaže u prevenciji raka i bolesti srca.

Sjemenke suncokreta pomažu jačanje kose i noktiju. Štite od prehlade pošto grade imunitet jer su bogate selenom, magnezijom, cinkom i željezom. Imaju kalcija koji pomaže u održavanju kostiju, sprečava krvarenje desni i parodontalne bolesti. Magnezij je neophodan za rad mišića, željezo stimulira transport kisika, a selen djeluje antioksidativno. Vitamin B jača živce i imunološki sistem, a vitamin D regulira metabolizam kalcija i fosfata, vitamin K normalizira zgrušavanje krvi.

Sa sirovim sjemenkama suncokreta uz malo bijelog luka, soka limuna i svježeg bilja možete napraviti ukusan a zdrav namaz koji jača imunitet i opskrbljuje tijelo energijom i nutrijentima.

Potrebni su sljedeći sastojci:

  • 150 g suncokretovih sjemenki
  • 1 češnjak
  • 2 kašike prehrambenog (nutritivnog) kvasca
  • 3 kašike djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašikica sitne himalajske soli
  • 3 kašike soka limuna
  • 80 g očišćenog svježeg špinata

Suncokret namočite u vodu jedan sat prije pripreme recepta. Saperite pod mlazom vode i procijedite. Stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Izblendajte dok ne dobijete jednoličnu kremu. Po potrebi zaustavite rad blendera i sastojke vratite na oštiricu. Ako imate problema sa blendanjem, dodajte dvije ili tri kašike vode postepeno.

Servirajte uz svježe povrće ili napravite zdravi zeleni sendvič u integralnom pecivu. Prijatno!

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.