Može dugo stajati
18

Zdrava i ukusna salata od leće, graha i kelja idealna je kao obrok na poslu

Klix.ba
Foto: Linda Nylind/Guardian
Foto: Linda Nylind/Guardian
Ukoliko ste svakodnevno u dilemi šta jesti na poslu, britanska kuharica Jack Monroe ima odličnu ideju - ukusna i zdrava salata od leće, graha i kelja.

Prednost ove salate jeste što može stajati dugo i neće promijeniti okus, a odlična je i topla i hladna.

Potrebni sastojci:

  • 100 grama osušene smeđe ili zelene leće
  • 100 grama skuhanog šarenog graha
  • osam komada sjeckanog sušenog paradajza
  • šest isjeckanih crnih maslina
  • listovi peršuna
  • 80 grama isjeckanog kelja
  • jedno čehno bijelog luka
  • jedan svježi crveni čili
  • 130 mililitara maslinovog ulja
  • jedan limun

Leću možete potopiti preko noći. Na početku pripreme salate prvo napravite sos. Izmiješajte maslinovo ulje, bijeli luk, čili i sok jednog limuna.

Kada pripremite sos, temeljito isperite leću i stavite je u hladnu vodu te potom kuhajte tridesetak minuta. Nakon kuhanja iscijedite i isperite leću.

Sve sastojke sastavite, izmiješajte i pospite pripremljenim sosom. Takvu salatu možete spakovati u zdjelu i ponijeti na posao.