Donosimo vam recept
49

Zašto ne biste već danas pojeli porciju graha sa suhim mesom?

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Grah je varivo koje se najviše konzumira u zimskim mjesecima. Vole ga svi: stari, mladi, radnici i studenti, a osim što nas porcija vrućeg graha može ugrijati, trebate znati da je veoma zdrava namirnica.

Postoji nekoliko načina pripreme graha, neko ga sprema sa suhim mesom, neko s teletinom, neko sa zaprškom, a neko bez. Idealan je i za pripremu vegeterijanskih jela, ali i raznih salata. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za grah koji se priprema sa suhim mesom.

Grah je mahunarka koja je izuzetno zdrava. Potiče iz Azije, a ubrzo je postao jedna od glavnih namirnica na svim kontinentima na svijetu. On sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, a naučnici preporučuju da konzumirate tri šoljice graha sedmično.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Osim aminokiselina, sadrži i kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij, odličan je izvor bjelančevina, vitamina B6, riboflavina i vatimina B3 pa tako jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.

Budući da sadrži željezo, može pomoći u liječenju anemije i jačanju imuniteta. Osim toga, u vegetarijanskoj kuhinji grah je veoma popularan jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu graha:

500 grama graha 200 grama suhog mesa (pečenice ili šarenice, po izboru) glavica luka so biber kašika mješavine začina kašika crvene paprike kašika brašna ulje voda

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Način pripreme:

Grah prvo prokuhajte u vodi. Kada ste grah prokuhali, izbacite vodu, isperite grah. U ekspres lonac stavite ulje. Kada se ulje zagrije, stavite sitno isjeckanu glavicu luka, parčiće suhog mesa i već prokuhani grah. Sve sastojke začinite mješavinom začina (vegetom), crvenom paprikom, biberom i solju.

Propržite dvije do tri minute, a potom dodajte vodu. Poklopite lonac i kuhajte 45 minuta. Nakon što se grah skuhao, napravite zapršku.

Na vrelo ulje upržite kašiku brašna i dodajte je u već pripremljeni grah. Vratite da se kuha još pet minuta. Ukoliko ne volite zapršku, nemojte je ni praviti. Grah poslužite s domaćim hljebom i kupus salatom. Prijatno.

Vezani članci