U određeno vrijeme
38

Zašto biste ove četiri vrste hrane trebali jesti tokom ljeta

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Studija Medicinskog centra Univerziteta Texas iz 2017. pojašnjava kako nas određene vrste hrane poput borovnica ili mrkve štite od sunca tokom ljeta i to ako se konzumiraju u uobičajeno vrijeme obroka.

Prehrana je često zanemaren način na koji se prilagođavamo vanjskom okruženju tokom godišnjih doba, navodi Healthline.

Ispostavilo se da imamo "kožni sat", kaže dr. Joseph S. Takahashi, voditelj odjela za neuroznanost na Peter O'Donnell Jr. Brain Instituta Medicinskog centra Univerziteta Texas. U svojoj studiji iz 2017. Takahashi i njegov tim otkrili su da enzim koji obnavlja kožu oštećenu UV zračenjem ima dnevni ciklus proizvodnje koji se može poremetiti jedenjem hrane u neuobičajeno vrijeme.

"Vjerojatno je da ćete, ako imate normalan raspored prehrane, biti bolje zaštićeni od UV zraka tokom dana. Ako imate neuobičajen raspored obroka to bi moglo uzrokovati štetnu promjenu 'sata' na vašoj koži", rekao je u saopštenju za javnost.

Dakle, umjesto ponoćne užine, pokušajte uključiti ove namirnice koje "vole" kožu u svoje obroke kako biste svojoj prehrani dodali dodatnu zaštitu od sunca:

Borovnice - Borovnice su bogate snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu uslijed izlaganja suncu i stresa. Borovnice su još moćnije ako su divlje sorte. Također su vrlo dobar izvor vitamina C, koji može pomoći u sprečavanju bora nakon dana na plaži.

Lubenica - Paradajz je poznat po tome što sadrži likopen, antioksidans odgovoran za crvenu boju, ali lubenice zapravo sadrže daleko više. Likopen apsorbira i UVA i UVB zračenje, iako može proći nekoliko sedmica da koža postane zaštićenija od svjetlosti zbog svoje stope izmjene, prema studiji iz 2012. godine.

Nakon nekoliko sedmica svakodnevne konzumacije sočne lubenice likopen može s vremenom djelovati kao prirodna krema za sunčanje. Međutim, istraživači primjećuju da to ne mora nužno zamijeniti druge zaštitne mjere.

Orašasti plodovi i sjemenke - orasi, chia sjemenke i lan sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline. Riba i jaja također su izvrsni izvori ove čiste masti koja voli kožu. Naša tijela ne mogu proizvoditi omega-3 masne kiseline, stoga je bitno da ih unosimo prehranom. Šta omega-3 masne kiseline čine vašoj koži? Pomažu u održavanju integriteta vaše kože i djeluju protuupalno. Omega-3 također pomažu vašem tijelu da se prirodno nosi s učincima provođenja malo previše vremena na suncu.

Mrkva i lisnato povrće - Naša tijela pretvaraju beta karoten u vitamin A, koji je vitalan za zdravlje kože. Metaanaliza iz 2007. pokazala je da beta karoten pruža prirodnu zaštitu od sunca nakon 10 sedmica redovne suplementacije.

Vezani članci