Brzi desert
0

Zasladite večer ukusnom tortom: Jednostavan recept za "Čokoladnu trilogiju"

N. C.
(Foto: Instagram)
(Foto: Instagram)
Vikend je vrijeme za opuštanje i uživanje, stoga se počastite ukusnim čokoladnim desertom. Predlažemo vam da zasladite dan uz tortu "Čokoladna trilogija". Recept je jednostavan, a torta će brzo biti na vašem tanjiru.

Ideju za ukusni desert pronašli smo na Instagramu food bloggerke Armine Šahmanović Delić, koja svakodnevno na svom profili dijeli recepte za ukusna jela.

Potrebni sastojci:

Kora:

200 g mljevenih badema

125 g putera

jedna kašika javorovog sirupa ili meda

Krema:

500 ml slatkog vrhnja

400 g krem sira

200 g tamne čokolade

dvije kašike javorovog sirupa ili meda

par kapi tečnog sladila

Ganache:

četiri kašike slatkog vrhnja

50 g tamne čokolade

Način pripreme:

Pomiješati puter i med, a potom dodati i bademe, te smjestu dodati u kalup za kore i ostaviti u frižider da se stisne.

Zatim pripremite kremu za kore tako što ćete umutiiti krem sir i dodati vrhnje i sladilo, nakon čega ćete mutiti smjesu dok ne dobijete gustu kremu. Potom kremu podijelite na dva jednaka dijela, a onda tamnu čokoladu istopite i dodajte u kreme.

U jednu polovinu kreme dodajte 150 grama istopljene čokolade, a u drugu 50 gram. Nakon što ste u kremu dodali rezličitu količinu istopljene čokolade, dobit ćete dvije kreme različitih boja - svjetliju i tamniju kremu.

Kremu nanesite na koru tako što ćete prvo namazati svjetliju, pa onda tamniju kremu. Potom pripremite ganache i prelite preko torte koju ćete zatim ostaviti u frižider da se stegne minimalno dva sata.