|

Zasladite dan Pavlovom tortom, popularnim hrskavim desertom s voćem

Zasladite dan Pavlovom tortom, popularnim hrskavim desertom s voćem
104
Klix.ba
21.5.2019. u 12:16
22
komentara
104

dijeljenja
Zasladite dan Pavlovom tortom, popularnim hrskavim desertom s voćem Ilustracija: Shutterstock
Pavlova torta je hrskavi voćni desert s korama od jaja i nježnom osvježavajućom bijelom kremom. Porijeklom je iz Australije, ime je dobila po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, a ono što je sigurno je da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Za izradu Pavlove torte potrebno vam je 5 bjelanaca, 250 gr šećera, prstohvat soli, čajna kašika ocata, nekoliko kapljica ekstrakta vanilije, supena kašika škroba u prahu (škrob za kolače), 200 ml vrhnja za kreme i voće po izboru.

U dubokoj posudi umutite bjelanaca i prstohvat soli dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom dodajite kašiku po kašiku šećera konstantno muteći smjesu mikserom. Nakon što dodate šećer, nastavite mutiti od 7 do 10 minuta dok ne dobijete čvrstu kremu (kada dignete kašiku ili mutilicu, vrhovi kreme trebaju stajati uspravno). Veoma je važno da mutite dok se sav šećer ne sjedini s kremom, jer će u suprotnom prilikom pečenja šećer iscuriti iz kore. Potom dodajte sirće, vaniliju i šrkob za kolač te špatulom umutite u smjesu.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Tepsiju na kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. Kremu premjestite na papir i špatulom oblikujte željeni oblik. Na sredini napravite blago udubljenje, a Pavlova će prilikom pečenja popucati i središte će potonuti. Nakon oblikovanja Pavlovu tortu pecite u rerni zagrijanoj na 110 stepeni oko 30 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 90 stepeni i ostavite da se peče dodatnih 45 minuta. Potom rernu ugasite i u njoj ostavite Pavlovu najmanje sat vremena. Veoma je važno da tokom cijelog proces pečenja ne otvarate vrata rerne.

Nakon što se Pavlova u potpunosti ohladila izvadite je iz rerne, premjestite na tanjir u kojem ćete je servirati te preko nje stavite umućeno vrhnje za kreme i dekorišite voćem po želji.

Slične recepte možete pronaći na blogu Harry Coopers Food koji vodi food blogger Hajrudin Šišić.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...