Proljetni klasik
104

Zasladite dan Pavlovom tortom, popularnim hrskavim desertom s voćem

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pavlova torta je hrskavi voćni desert s korama od jaja i nježnom osvježavajućom bijelom kremom. Porijeklom je iz Australije, ime je dobila po ruskoj balerini Anni Pavlovoj, a ono što je sigurno je da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Za izradu Pavlove torte potrebno vam je 5 bjelanaca, 250 gr šećera, prstohvat soli, čajna kašika ocata, nekoliko kapljica ekstrakta vanilije, supena kašika škroba u prahu (škrob za kolače), 200 ml vrhnja za kreme i voće po izboru.

U dubokoj posudi umutite bjelanaca i prstohvat soli dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom dodajite kašiku po kašiku šećera konstantno muteći smjesu mikserom. Nakon što dodate šećer, nastavite mutiti od 7 do 10 minuta dok ne dobijete čvrstu kremu (kada dignete kašiku ili mutilicu, vrhovi kreme trebaju stajati uspravno). Veoma je važno da mutite dok se sav šećer ne sjedini s kremom, jer će u suprotnom prilikom pečenja šećer iscuriti iz kore. Potom dodajte sirće, vaniliju i šrkob za kolač te špatulom umutite u smjesu.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Tepsiju na kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje. Kremu premjestite na papir i špatulom oblikujte željeni oblik. Na sredini napravite blago udubljenje, a Pavlova će prilikom pečenja popucati i središte će potonuti. Nakon oblikovanja Pavlovu tortu pecite u rerni zagrijanoj na 110 stepeni oko 30 minuta, a zatim temperaturu smanjite na 90 stepeni i ostavite da se peče dodatnih 45 minuta. Potom rernu ugasite i u njoj ostavite Pavlovu najmanje sat vremena. Veoma je važno da tokom cijelog proces pečenja ne otvarate vrata rerne.

Nakon što se Pavlova u potpunosti ohladila izvadite je iz rerne, premjestite na tanjir u kojem ćete je servirati te preko nje stavite umućeno vrhnje za kreme i dekorišite voćem po želji.

Slične recepte možete pronaći na blogu Harry Coopers Food koji vodi food blogger Hajrudin Šišić.