Ne možete odoljeti
44

Za sve ljubitelje kokosa: Probajte najbolju raffaello tortu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Raffaello torta je jedna od onih koja je idealna u ljetnim danima jer njen fil ima teksturu sladoleda. Kremasta, osvježavajuća i predivnog mirisa zadovoljit će nepca i najzahtjevnijih gostiju.

Za pripremu ove torte bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

Za jednu koru:

6 bjelanaca 6 kašika šećera 100 grama brašna 100 grama kokosa 3 kašike vode

Fil:

8 žumanaca 150 grama šećera 20 grama kukuruznog škorba 800 ml mlijeka 2 pudinga od vanilije 100 grama bijele čokolade za huhanje 250 grama margarina 150 grama šećera u prahu

Drugi fil:

200 ml slatke pavlake 300 grama mascarpone sira

Dekoracija:

kokos raffaello kuglice maline

Način pripreme:

Za ovu tortu bit će vam potrebne dvije kore. Za pripremu kora umutite bjelaca, dodjajući jednu po jednu kašiku šećera. Potom dodajte ostale sastojke za koru. Promiješate ih kašikom. Koru pecite na 200 stepeni nekih dvadesetak minuta.

U žumanca dodajte šećer i kukuruzni škrob i malo umutite. Potom dodajte prašak dva pudinga od vanilije. Nastavite mutiti dok ne dobijete pjenastu masu.

Kada se dobije pjenasa masa dodajte mlijeko. Ukupno vam je potrebno 800 ml mlijeka, 700 ml stavite da prokuha, a 100 ml dodajte u smjesu.

U zagrijano mlijeko dodajte fil sa žumancima. Sve dobro umutite dok se fil ne zgusne. Kada se fil zgusne dodajte još 100 grama čokolade za kuhanje i miješajte dok se čokolada ne istopi.

U drugoj posudi umutite 250 grama margarina dok ne bude pjenast i 150 grama šećera u prahu. Potom sve ponovo umutite.

Kada su margarin i šećer u prahu dobro umućeni, dodajte fil od vanilije koji mora biti skroz ohlađen.

Za drugi fil umutite slatku pavlaku s 300 grama mascarpone sira.

Na koru stavite pola prvog fila, preko stavite pola drugog fila. Ponovite postupak. Zatim premažite cijelu tortu. Dekorirajte je kokosom, raffaello kuglicama i malinama.