Ukusno i zdravo
82

Za ručak napravite sataraš, fino povrtno jelo

S.H.P.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sataraš je jedno od najukusnijih povrtnih jela koje možete pripremiti u vrelim ljetnim danima. Može se pripremiti kao prilog, predjelo, ali i glavno jelo. Većina ljudi sataraš pravi samo od povrća pa je ovo jelo idealno i za one koji preferiraju vegetarijansku ishranu.

No, postoji i mnogo verzija pripreme ovog ukusnog jela s telećim, purećim i pilećim mesom.

Mi vam donosimo recept s pilećim mesom. Sataraš možete servirati uz pire krompir, kuhanu rižu ili špagete. Jelo pripremajte u što dubljoj tavi.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

jedan pileći file 2 zelene paprike 2 crvene paprike 2 žute paprike 2 glavice luka 2 paradajza

so biber ulje malo putera po želji možete dodati čehno bijelog luka

Način pripreme:

Pileće filete isjeckajte na kockice. U tavu stavite deset grama putera i malo ulja. Propržite piletinu. Dodajte joj isjeckane paprike i luk. Pržite 15-ak minuta. Povremeno dodajite pola šoljice vode.

Dodajte sitno isjeckani paradajz i bijeli luk. Začinite. Miješajte na laganoj vatri sve dok tekućina ne ispari.

Sataraš služite uz pire krompir, kuhanu rižu ili kao umak za špagete.