Brzo i ukusno
25

Za desert napravite osvježavajuću tortu od jagoda

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Proljeće je idealno vrijeme za tortu od jagoda. Uz njih obično ide fil koji je lagan i kremast. Recept za ovu tortu je vrlo jednostavan i neće vam trebati mnogo vremena da je napravite, baš kao što vam neće trebati puno vremena da je pojedete.

Idealan je kolač kada poželite nešto slatko ili kada vam gosti u posljednji čas jave da dolaze. Torta je veoma dekorativna pa je možete pripremiti za rođendane, praznike ili pak za nedjeljni ručak.

Potrebni sastojci za biskvit:

6 jaja 200 grama šećera 200 grama brašna 50 grama putera 80 mililitara mlijeka prašak za pecivo

Za fil:

5 grama želatina 200 grama krem sira 50 grama šećera 150 grama šlaga 300 grama jagoda 80 mililitara jogurta

Za dekoraciju:

jagode roze boja

Način pripreme:

U posudu stavite šest jaja, dodajte 200 grama šećera i umutite dok ne bude pjenasto.

Potom dodajte brašno, puter, mlijeko i prašak za pecivo te malo boje. Sve umiksajte. Ispecite koru i podijelite je na četiri dijela.

U posudu stavite krem sir, 50 grama šećera, 80 mililitara jogurta. Kada sve umutite, dodajte pripremljeni šlag i želatin.

Prvu koru premažite filom i dodajte isjeckane jagode. Postupak ponovite još dva puta. Kada stavite posljednju koru premažite cijelu tortu. Gornji dio torte dekorirajte jagodama i ostavite je u frižideru. Neka odstoji pola sata.