Kraljica među pitama
325

Za današnji iftar pripremite novopazarski specijalitet mantije s mesom

Piše: S.H.P.
Novopazarske mantije su vrsta pite s mesom, a mnogi koji su ih probali s razlogom tvrde da je ovaj specijalitet kraljica među pitama. Iako se po tradicionalnom receptu prave od mljevenog junećeg mesa, u današnje vrijeme postoje i one sa špinatom, sirom ili pilećim faširanom mesom.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu mantija s mesom:

700 g brašna 2 ravne kašičice soli 375 ml tople vode puter

Za nadjev:

500 g mljevenog junećeg mesa 2 glavica crnog luka so i biber

Način pripreme:

U posudu pomiješajte brašno sa solju i toplom vodom i umijesite tijesto srednje tvrdoće. Podijelite ga na dvije do tri kuglice i ostavite ga da odstoji 15-tak minuta.

U drugoj posudi napravite nadjev koji se sastoji od 500 gr junećeg mesa, dvije sitno isjeckane glavice luka, posolite i pobiberite po želji (u meso možete dodati i malo orgiana ali to nije po tradicionalnoj recepturi). Miješajte dok se ne sjedini.

Tijesto koje je nadošlo prvo istanjite oklagijom, premažite istopljenim puterom, pustite da odstoji pet minuta, a potom rukama skroz istanjite jufku. Po krajevima kore stavite nadjev i umotajte je. Rolnice od mantija sjeći na komade od tri centimetra i spojite sasječene strane ( tijesto možete i kidati rukama, kako vam ne bi ispadao nadjev) tako da se formiraju loptice.

Loptice redajte u krug tepsije počevši od kraja prema sredini tepsije. Mantije premažite istopljenim puterom i stavite da se peku.

Nakon što su se mantije ispekle, premažite ih kombinacijom kisele pavlake i jogurta. Prekrijte ih prozirnom folijom i ostavite ih tako 15-tak minuta.

Po želji u sosu od jogurta i kisele pavlake možete dodati i čehno bijelog luka. Obično se služe uz jogurt, a mi vam preporučujemo šopsku salatu.