Gastro
13

Vjeko Kramer ove nedjelje sprema pečeni bakalar, wok prokulice i salatu od crne rotkve

Klix.ba
Kuhar Vjeko Kramer ove nedjelje, 4. januara 2015. godine u emisiji "Lonci i poklopci" na OBN TV-u ponovo sprema nešto zanimljivo.

Bakalar koji je je jedna od namirnica koje su neizbježne u ovo vrijeme, pa je kao glavno jelo pripremljen s krompirom. Kao predjelo odlično će doći wok prokulice uz salatu od crne rotkve, a na kraju se možete zasladiti ukusnim Vjekinim kuglicama od oraha i suhog voća.

"Sva ova jela su jako zdrava i naši preci pripremali su ih i kao dio svakodnevne prehrane. Sve korištene namirnice su zdrave i dostupne pa priprema ovih jela nije pretjerano skupa. Zbog toga su ona odličan izbor za one koji ove godine neće imati veliki budžet za popunjavanje porodičnog blagdanskog stola", kaže Kramer.

Pečeni bakalar

1 kg bakalara limunov sok limunova korica 5-6 češnjeva češnjka sol i papar maslinovo ulje

1 kg krompira ½ kg crvenog luka hljebne mrvice Vegeta

Napraviti marinadu od limunovog soka, rendane limunove korice, usitnjenog češnjaka, soli, bibera i limunovog soka. U tako pripremljenoj marinadi marinirati odreske bakalara barem dva sata. Krompir oguliti i nasjeći na ploške, blanširati ga u slanoj vodi 10-ak minuta, pa ga ocjediti. Luk očistiti, isjeći na tanke ploške i popržiti na maslinovom ulju, začiniti Vegetom. Dno tepsije premazati maslinovim uljem i posuti krušnim mrvicama. Na dno tepsije rasporedite ocjeđeni krumpir, a po njemu odreske bakalara. Svaki odrezak bakalara prelijte ostatkom marinade, pa prekrijte prženim lukom i zapecite u pećnici oko 30 min na oko 180ᵒC.

Wok prokulice

½ kg prokulica maslinovo ulje smeđi šećer 100 g orašastih plodova hljebne mrvice

Skuhati prokulice u slanoj vodi i ocjediti. Na maslinovom ulju popržiti šećer i usitnjene orašaste plodove s krušnim mrvicama. U to dodati ocjeđene prokulice i promješati pazeći da se ne raspadnu.

Vjekine kuglice

100 g suhih smokvi
100 g suhih šljiva 100 g mljevenih lješnjaka 50g kokosovog brašna 3 kašike meda cimet

Suhe smokve i šljive izmiksati pa im dodati kokos i mljevene lješnjake. Zasladiti medom i začiniti cimetom. Od smjese praviti male kuglice koje možemo uvaljati ili u kokosovo brašno ili pržene lješnjake.

Salata od crne rotkve

½ kg crne rotkve 2 mrkve 1 korijen peršina ulje limun biber

Povrće oguliti, pa ga narendati, ocjediti i začiniti uljem, limunovim sokom i biberom. Prema želji možete umješati i malo vrhnja.