Miris mokrog kartona u vinima sa plutanim čepom ugrožava ugodne arome ovog pića, otkriva nova studija. Hemikalija TCA pokazala se glavnim krivcem za narušavanje uživanja u vinu.
Studija je, po prvi put, prikazala molekularni mehanizam koji se odvija u vinskim bocama sa plutanim čepom.
Hiroko Takeuchi, sa Univerziteta u Osaki, objašnjava kako su eksperimenti na insektima i ljudima pokazali da TCA narušava ukus i miris vina tako što ometa čulo mirisa.
Boce vina sa plutanim čepom bivaju kontaminirane mirisom koji uzrokuje TCA. To se dešava kada gljivice, koje žive u čepu, dođu u kontakt sa hloridima u vinu.
Ukoliko vinarija koristi inficirane čepove, vino biva kontaminirano, a TCA može kontaminirati i čitav podrum. Jednom kada se "useli", jako ju je teško izbaciti.
Od otkrića ovog problema početkom '90-ih, veliki broj vinarija potpuno je eliminirao upotrebu proizvoda zasnovanih na hloru.
Iako je neugodnog mirisa i okusa, vino kontaminirano sa TCA nije škodljivo za ljude. Nekada je jedva primjetno da je vino kontaminirano, a nekada je miris toliko neugodan da gotovo obara s nogu.