Pažljivo birajte sastojke
4

Uz pomoć ovih jednostavnih savjeta uštedite novac prilikom kuhanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Cijene namirnica u posljednjih godinu dana su znatno porasle pa mnogi ljudi pokušavaju uštedjeti na razne načine.

To ne mora značiti da jeftiniji izbor namirnica narušava kvalitet i okus obroka koje spremate kod kuće. Postoje mnogo načina kako da uštedite prilikom kupovine namirnica i kuhanja, a da ni ne primijetite.

Planirajte svoje obroke

Prije nego što se odlučite za odlazak u sedmičnu kupovinu, pogledajte koje namirnice imate kod kuće i prema tome planirajte šta biste mogli kuhati. Tako ćete pri odlasku u market znati šta vam nedostaje kod kuće i kupiti kako bi upotpunili recept. Još je jednostavnije kupiti samo ono šta vam treba, ako prethodno napišete spisak.

Kuhajte obroke u većim količinama

Jedan od najjednostavnijih načina da uštedite je da kuhate obroke u većim količinama. Priprema većih obroka i smrzavanje istih pomoći će vam da uštedite novac, ali i vrijeme.

Ne bacajte ostatke hrane

Bacanje hrane ne samo da nije ekonomično, već nije ni etično. Od ostataka uvijek možete napraviti neko novo jelo ili jednostavno dodati uz naredni obrok.

Opskrbite se začinima i pojačivačima okusa

Začini i pojačivači okusa su odličan dodatak jelima, jer ih čine ukusnijima. Zbog toga se preporučuje da u svojoj kuhinji imate više vrsta začina od sušenog bilja i povrća.

Kuhajte mahunarke

Mahunarke poput graha, leće i slanutka su odličan izvor proteina i vlakana, a cijene su im izuzetno pristupačne. Osim toga izuzetno su hranjive i odlično se slažu uz druga jelo kao prilog.

Kupujte sezonske namirnice i one na akciji

Sezonske namirnice uglavnom su po pristupačnijim cijenama pa je najbolje prema tome planirati obroke. Osim toga, planiranje obroka prema namirnicama koje su na akciji u marketima pomoći će pri uštedi novca. Ovo pravilo se posebno odnosi na uštedu ako planirate kupovati veće količine.