|

Uskoro šoljica kafe s vremenskim otpuštanjem kofeina

Uskoro šoljica kafe s vremenskim otpuštanjem kofeina
18
F
FENA
9.12.2015. u 18:00
5
komentara
18

dijeljenja
Uskoro šoljica kafe s vremenskim otpuštanjem kofeina Ilustracija (Foto: EPA)
Na policama trgovina uskoro bi se, tvrde znanstvenici firme Nestle, mogla naći pakiranja kafe sa kofeinom s vremenskim otpuštanjem.
Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kafe navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sistem pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću. Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli naučnici Politehničke škole Lausanne iSveučilišta ETH u Zuerichu.

Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kafe nakon samo jedne ispijene šoljice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tokom cijelog dana bez neželjenih 'nuspojava'. Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nositelji aktivnih supstanci koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode koje sadrže i neke ključne sastojke, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani. Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...