Uobičajeni korak u klasičnim receptima: Treba li brašno prosijavati prije svake upotrebe

"Svaki put kad recept zahtijeva da prosijem sastojak kao što je višenamjensko brašno, budem skeptičan. Moram li stvarno izvaditi dodatni alat koji je notorno težak za čišćenje", rekao je.
Istina je da često možete zanemariti ovaj korak, koji zahtijeva da suhi sastojak progurate kroz cjedilo ili sito kako biste se riješili grudvica, bez utjecaja na teksturu i okus vaših peciva. Međutim, postoje iznimke. Niko ne želi imati posla s grudastom glazurom ili zagristi gorku kuglicu suhog kakaovog praha.
Zbog toga se često postavlja pitanje: "Zašto recepti ponekad zahtijevaju prosijavanje suhih sastojaka i kada je to doista potrebno?"
Prije modernih procesa mljevenja, brašno i drugi mljeveni sastojci mogli su sadržavati predmete poput kamenja ili insekata koje je trebalo prosijati. Zato ćete u tradicionalnim receptima često vidjeti izraz "prosijano brašno".
S modernim propisima o mljevenju i sigurnosti hrane, prosijavanje je postalo manje kritično. Zapravo, većina brašna koja kupujete u trgovini prethodno je prosijano.
Danas se prosijavanje prvenstveno radi iz dva razloga, a to su da se uklone grudvice i da se suhi sastojci prozrače. Drugi razlog je posebno važno kada radite kolač s delikatnim ili prozračnim biskvitom.
S druge strane, neki sastojci kao što su kakao prah, šećer u prahu, brašno za kolače, prašak za pecivo, bademovo brašno i mljeveni đumbir, skloni su stvaranju grudvica.
Osim ako se ne radi o svježoj vrećici, uvijek je potrebno prosijati šećer u prahu i kakao prah kako bi osigurali da se ravnomjerno uklope u tijesta ili glazure.
Suhi sastojci također se mogu stisnuti i stvoriti grudvice tokom vremena. Ako vam je brašno nekoliko mjeseci stajalo u ostavi, prosijte ga prije nego što ga dodate u recept. Također, možete odlučiti prosijati brašno za tijesto koje je sklono stvaranju grudvica, kao što je tijesto za palačinke.
Prosijavanje posvjetljuje brašno, što mu pomaže da se lakše i brže uklopi u lagano tijesto bez ispuhivanja. Pažljivo prosijte brašno ako ga umiješate u pahuljasto tijesto ili tijesto za kolače na bazi bjelanjaka.
Mnogi će pekari prosijati suhe sastojke kao što su brašno, prašak za pecivo i začini kako bi bili sigurni da su ravnomjerno raspoređeni. Preporučuje se da još uvijek miješate sastojke najmanje 30 sekundi nakon što ih prosijete.
Ako recept zahtijeva prosijavanje, možete koristiti namjensko sito, alat s ručicom ili mehanizmom za stiskanje koji miješa brašno i pomaže mu da propadne kroz mrežicu. Ako stvarno želite biti precizni, možete koristiti sito s određenim brojem otvora, koji označava koliko će fino prosijati vaše brašno.