Ekonomično i praktično
13

Ulje koje ste koristili za prženje moguće je opet koristiti, evo kako ga pravilno sačuvati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ulje koje smo prethodno koristili za prženje i pohovanje moguće je ponovo upotrijebiti. ali trebali biste obratiti pažnju na to kako ga pravilno sačuvati do naredne upotrebe.
Ulje je neophodna namirnica u našoj tradicionalnoj kuhinji, ali i u brojnim drugim receptima koje svakodnevno koristimo. Pored toga, cijena ulja je znatno viša nego prethodnih godina pa nije loše poznavati kako da ga ponovo iskoristimo.

Kada napravite željeni obrok, ostavite ulje da se dobro ohladi. Kada postane sigurno da se nećete opržiti odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu.

To učinite tako da korisitite neko cjedilo ili gazu. Stavite ih preko posude u kojoj planirate sačuvati ostatak ulja te procijedite ulje. Prvi ovom koraku budite pažljivi, kako veći ostaci hrane iz friteze ne bi naglo završili u posudi s uljem. Veće ostatke najbolje je izvaditi kašikom.

Ono što je izuzetno važno je da ulje čuvate u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Također, važno je napomenuti da ne postoji jasno određeno pravilo koliko puta ovo ulje možemo koristiti, pa je najbolje da ga poslije prve "reciklaže" bacite, kako ne biste rizikovali da vam je obrok lošijeg okusa.