Ukusno povrće i sočno meso: Najbolji recepti za Dan zaljubljenih koji budi osjetila

Ukusno povrće i sočno meso: Najbolji recepti za Dan zaljubljenih koji budi osjetila
8
D
DP
13.2.2020. u 20:28
9
komentara
8

dijeljenja
Ukusno povrće i sočno meso: Najbolji recepti za Dan zaljubljenih koji budi osjetila Foto: Pixabay
U ovim jelima uživat će romantične duše i iskusni gurmani. Pravi su afrodizijak i nezaboravnog su okusa.
S ovim jelima nećete pogriješiti na Dan zaljubljenih. Ne zahtijevaju previše truda prilikom pripreme, a savršena su zakuska za svakoga ko uživa u dobroj hrani i ugodnom društvu. Bilo da jedete meso ili ste vegetarijanac, pripremili smo za svakoga ponešto. Toliko će vas očarati da ćete uživati u ovim nezaboravnim okusima i tokom ostatka godine.

Raj za vegetarijance: Kremasta pita od povrća 

Prije nego što počnete s pripremom fila, uključite pećnicu na 180 stepeni. Prodinstajte luk, bijeli luk, prasu i mrkvu na maslinovom ulju. Kada se povrće karamelizira, dodaje se brokula i smrznuti grašak. Potom u lonac ide voda i povrće se kuha sve dok se ne prokuhaju brokula i grašak. Kada sve bude gotovo, dodajte so i biber po želji, a potom sklonite povrće s vatre.

Za pripremu bešamela prvo je potrebno istopiti maslac u loncu. Zatim se dodaje brašno i miješa sve dok smjesa ne postane homogena. Smanjite toplinu, dodajte polako vodu ili mlijeko i miješajte dok se grudice ne razbiju i umak postane gust. So, biber, muškatni oraščić, kajenska paprika i mljevena paprika dodaju se po želji. Kada se sve dobro promiješa, posuda se sklanja s vatre. U posudu zatim ide naribani cheddar sir koji se miješa sve dok se potpuno ne rastopi.

Četiri šoljice bešamel umaka idu preko pripremljenog povrća koje se hladi sa strane. Fil bi trebalo dobro promiješati, a onda prebaciti u duboku posudu za pečenje.

Odmrznuto lisnato tijesto razvucite valjkom, stavite preko fila, a zatim odstranite dijelove tijesta koji prelaze rubove posude. Napravite nekoliko rezova na tijestu, kako bi topli zrak strujao do dna posude. Lisnato tijesto premažite umućenim jajetom.

Posuda s tijestom i filom ide u pećnicu koja je prethodno zagrijana. Peče se od 20 do 30 minuta, dok ne poprimi zlatno-rumenu boju. Pita se hladi od pet do deset minuta prije posluživanja. Originalni recept možete pogledati ovdje.

Sastojci za fil


  • sitno narezana glavica luka

  • dva sitno narezne prase

  • četiri mrkve srednje veličine narezane na kockice

  • četiri istucana čehna bijelog luka

  • 750 grama brokule

  • šalica smrznutog graška

  • so i biber po želji

  • četiri šoljice bešamel umaka



Sastojci za tijesto


  • odmrznuto lisnato tijesto

  • jedno umućeno jaje


[caption file="https://cdn.deskplus.rs/2020/02/13/pita.jpg" id="3142607" alt="Pita" alt_ba="Pita" alt_hr="Pita" description="" title="Pita" signature="Foto: Pixabay" width="1910" height="1201"][/caption]

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Marinirani pečeni patlidžan

Iako je ovo jelo više prilog nego čitav obrok, marinirani pečeni patlidžan može biti prava zvijezda u tanjiru ako ga stavite preko tjestenine ili riže.

Riječ je o izuzetno ukusnom dodatku bez glutena koje će svojim bojama, ali i okusom zaokružiti bogatstvo predjela od različitih vrsta sireva, maslina, pršuta...

Intenzivna aroma svježeg bijelog luka, limuna, začina i čili papričice iz marinade pružit će vrhunsko uživanje. Ovo jelo može se napraviti i sačuvati u staklenci u frižideru, pa ga možete dodavati na sendviče, a može biti i odličan jednostavan ručak uz dobar hljeb.

Kako se pravi marinirani patlidžan?

Patlidžan je potrebno narezati na tanke kolutiće i premazati ih maslinovim uljem, a zatim ih u vrućoj tavi peći tako da kolutovi budu mekani i karamelizirani s obje strane. Zatim patlidžan stavite u veliku teglu.

U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, izdrobljen ili narezan bijeli luk, sitno narezan čili i origano. Dodajte so i biber, promiješajte i tu smjesu prelijte preko pečenog patlidžana. Zatvorite teglu i pustite da patlidžan upija sve sokove iz marinade najmanje šest sati. Ovako pripremljen patlidžan može ostati u frižideru u marinadi jednu do dvije sedmice.

Marinirani pečeni patlidžan možete poslužiti kao dio predjela, možete ga dodati na sendviče s pršutom i sirom, a dat će poseban okus ako ga stavite na pizzu ili u jela od tjestenine. Marinadu možete kasnije iskoristiti kao preljev za salatu. Originalni recept možete pogledati ovdje.

Sastojci


  • 6 patlidžana, tanko narezanih

  • maslinovo ulje


Sastojci za marinadu


  • 3/4 šoljice maslinovog ulja

  • 1/3-1/2 šoljice limunovog soka

  • 4 čehna bijelog luka, mrvljena

  • 2-3 kašičice tucane paprike

  • 2 kašičice origana

  • 2 kašičice soli

  • kašičica bibera



Pečena šunka s glazurom od marelica

Bit će vam potrebna dimljena šunka. Stavite je u posudu i dodajte luk rezan na četvrtine, narezanu mrkvu, čehno bijelog luka i vodu. Nema potrebe oguliti povrće. Pokrijte posudu folijom i stavite u pećnicu.

Dužina pečenja ovisit će o veličini, pa biste pola kilograma šunke trebali peći oko 20 minuta. Dodajte vode ako je potrebno tokom pečenja, posebno ako je u pitanju velika šunka. Kada primijetite da je gotovo pečenje, izvadite je iz pećnice i pažljivo odvojite kožicu oštrim nožem. Zarežite sloj masti tako da dobijete oblike romba, ali pazite da ne zarežete i meso. Uklonite povrće i vodu iz posude, a pećnicu zagrijte na 220 stepeni.

Za ukusnu glazuru će vam biti potrebni džem od marelica, umak od soje, limunov sok, mljevena paprika, voda, so i biber. Sve ove sastojke pomiješajte u loncu, neka se kuhaju, sve dok ne dobijete masu nalik javorovom sirupu. Dvije trećine glazure nanesite na šunku i vratite je u pećnicu kako bi se preljev karamelizirao. Prelijevajte šunku svakih pet minuta, tako da cijela bude prekrivena glazurom.

Izvadite šunku iz pećnice, pokrijte folijom tako da ne zatvorite do kraja posudu i ostavite stajati 20 minuta do čitavog sata prije nego što je poslužite s preostalim preljevom od marelica. Originalni recept možete pogledati ovdje.

Sastojci:


  • 2 kg šunke bez kostiju

  • luk narezan na četvrtine

  • narezana mrkva

  • 4 čehna bijelog luka

  • kašičica bibera

  • 2 čaše vode


Sastojci za glazuru:


  • 3/4 šoljice džema od marelica

  • 2 kašičice umaka od soje

  • 2-3 kašičice limunovog soka (u skladu s okusom)

  • prstohvat tucane paprike

  • so i biber (procijeniti količinu)

  • 3 kašičice vode


[caption file="https://cdn.deskplus.rs/2020/02/13/untitled.jpg" id="3142609" alt="pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom" alt_ba="pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom" alt_hr="pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom" description="pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom" title="pečena šunka prelivena lepljivom kajsijom" signature="Foto: Printscreen/YouTube/Alida Ryder" width="1200" height="618"][/caption]


Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Jednostavno pečeno pile s limunom i krompirom

Pečena piletina i krompir s limunom zvuči vrlo ukusno, a veoma je lako napraviti. Poslužuje se uz jednostavnu salatu i idealna je večera za posebne prilike.

Prvo napravite neku marinadu ili umak za kuhanje kojim ćete preliti piletinu, pazeći da dobro prelijete sve dijelove. Također, možete lagano odvojiti kožu s pilećih prsa i na njih staviti malo marinade i tako direktno začiniti meso.

Ostatkom marinade prelijte piletinu u posudi za pečenje, prije nego što joj dodate krompir. Krompir je, naravno, stvar ličnog izbora, ali jelu daje posebnu notu. On skuplja sokove iz piletine i tako dobija poseban okus.

Korištenje raširene (leptir) piletine, čitav proces čini dosta lakšim. Ne samo da se pile peče upola kraće nego kada ga stavite peći cijelog, nego je i rezanje dosta lakše.

Kako napraviti leptir-pile

Za početak, stavite cijelo pile na veću dasku za rezanje, okrenuto prsima prema dolje. Koristeći veliki kuhinjski nož ili makaze narežite s obje strane leđnu kost i uklonite je, tako da zapravo pile narežete napola, ali ne do kraja. Postavite pile prsima prema gore i malo ga pritisnite, kako bi se što više raširilo kao "leptir".

Čitavo pile od 1,5 kg trebalo bi se peći oko 45 minuta do sat vremena, u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Ako pile ne bude pečeno kada ga izvadite, trebalo bi ga dopeći još 20-30 minuta. Originalni recept možete pogledati ovdje.

Sastojci za marinadu:


  • ¼ šoljice maslinovog ulja

  • ½ šoljicelimunovog soka

  • 1 kašika svježih listova tamjana

  • 2 kašikesitno narezanog svježeg peršina

  • 1 kašika sušenog origana

  • 2 kašike sitno narezanog svježeg ružmarina

  • ½ - 1 kašike ljute/crvene tucane paprike

  • 4 izmrvljena čehna bijelog luka

  • 1 žkašika soli

  • 1 kašika bibera


Sastojci za piletinu:


  • 1,5 kg piletine (cijelo pile)

  • 1-2 kašike soli

  • 4 šalice krompira narezanog na komade


Instrukcije:

1. Zagrijati pećnicu na 200 stepeni.

2. Napravite leptir-pile prema uputstvima.

3. Iskombinirajte sve sastojke za marinadu i dobro ih pomiješajte.

4. Stavite pile u posudu za pečenje i posolite ga, a zatim dodajte više od pola kašike marinade. Budite sigurni da ste stavili marinadu preko cijelog pileta. Podignite kožu s pilećih prsa i stavite žlicom marinadu direktno na meso.

5. Okrenite pile i prelijte ga ostatkom marinade. Dodajte krompire u posudu za pečenje. Začinite krompir solju i paprikom i stavite ga u pećnicu.

6. Pecite 45 minuta do sat vremena ili dok ne vidite da je pile pečeno.

7. Izvadite pile iz pećnice i ostavite stajati 10 minuta prije nego što ga poslužite.

[caption file="https://cdn.deskplus.rs/2020/02/13/peceno-pile-s-limnunom.jpg" id="3142640" alt="pečeno pile s limunom" alt_ba="pečeno pile s limunom" alt_hr="pečeno pile s limunom" description="" title="pečeno pile s limunom" signature="Foto: Pixabay.com" width="1280" height="853"][/caption]
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...