Brzo i jednostavno
209

Ukusni ručak: Tortilje punjene piletinom i povrćem u bijelom umaku

M. N.
Vikend je vrijeme kada možemo eksperimentisati s hranom koju ne jedemo tokom sedmice. Jedna od ukusnih i jednostavnih prijedloga je tortilja s piletinom i povrćem u umaku.

Recept donosimo iz kuhinje Saše Vukića. Od sastojaka potrebno je: tijesto za tortilju - 400 grama glatkog brašna, 100 grama kukuruznog brašna, pet grama soli, jedna prašak za pecivo, 2,5 decilitara mlake vode, 100 grama otopljenog maslaca; umak - 250 grama kisele pavlake, 30 grama majoneze, 20 grama senfa, čehne bijelog luka, biber, 2-3 kisele krastavice; nadjev - malo lja, ljuta paprika, 200 grama luka, dva čehna bijelog luka, 300 grama pilećih prsa, 200 grama zamrznutog graška i mrkve, 250 grama šampinjona, 200 grama kukuruza, so i biber.

U posudi dobro promiješati glatko i kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo. U nedostatku kukuruznog možete koristiti isto brašno. Dodati mlaku vodu, otopljeni maslac pa umijesiti mekano tijesto. Pobrašniti malo površinski pa zamotati u vrećicu i ostaviti u hladnjaku dvadesetak minuta.

Za to vrijeme pripremiti umak za tortilje i ostaviti ga u frižider do upotrebe. Tijesto za tortilje izvaditi iz frižidera i podijeliti na osam jednakih loptica. Svako malo pobrašniti pa stanjiti valjkom i oblikovati tortilje. Peku se bez ulja na tavi sa neprijanjajućom podlogom. Podesite srednje jaku vatru i pecite jednu stranu dvije minute pa okrenite te nastavite minutu i po drugu stranu.

Odložiti ih na tanjir ili neku dublju posudu i obavezno pokriti sa folijom ili čistom krpom do se peku ostale tortilje. Bilo bi dobro da su oblikovane tortilje dok se jedna peče pokrivene, kako se ne bi sušile.

Sada na vruću tavu i malo ulja dodati ljutu papričicu, luk narezan na krugove ili polovine krugova te sjeckani bijeli luk. Pirjati oko pet minuta pa dodati pileće bijelo meso i nastaviti pirjati oko 2 – 3 minute. Dodajte zamrznuti miks graška i mrkve, šampinjone narezane na tanke ploške i kukuruz šećerac. Nastaviti pirjati oko 2 – 3 minute, posoliti i pobiberiti,, ponovo promiješati pa maknuti sa vatre.

Preko rasporediti malo prethodno pripremljenog i ohlađenog umaka, zatim nadjev sa piletinom, šampinjonima i povrćem, malo zelene salate i zamotati.