Gotov za 20 minuta
25

Ukusan brzi ručak: Pileća prsa sa zelenim biberom i umakom od šampinjona

Klix.ba
Ukoliko ste ljubitelj mesa i gljiva, a nemate mnogo vremena za kuhanje, pileća prsa s umakom od šampinjona je idealan ručak za vas.

Za pripremu ovog jela iz Sašine kuhinje potrebno je 20-ak minuta. Od sastojaka vam je potrebno: 800 g pilećih prsa, morska so sa dalmatinskim začinima, 55 g zelenog bibera u zrnu, 30 g maslaca, 1-2 čehna bijelog luka, 250 g smeđih šampinjona, 2,5 dl bijelog vina, 15 g senfa, 20 g brašna, pola litre temeljca ili supe koja vam je ostala (zamjena voda).

Pileći filet prerezati na pola kako je prikazano u video receptu i posoliti obje strane. Biber u zrnu usitniti pa uvaljati piletinu. Na srednje jakoj vatri otopiti maslac, vatra ne smije biti prejaka kako maslac ne bi izgorio.

Pržiti meso sa obje strane po 3-4 minute. S obzirom da je zaista slaba vatra, potrebno je zaista toliko vremena. Izvaditi meso i staviti u posebnu posudu i zaklopiti ili zamotati folijom kako se ne bi hladilo.

Na istu masnoću dodati bijeli luk, samo kratko promiješati pa dodati smeđe šampinjone. Gljive samo kratko pirjati da pokupe masnoću sa dna tave i odmah zaliti sa bijelim vinom, promiješati i dodati senf. Ponovo promiješati pa poklopiti i ostaviti da tako "krčka" narednih 7-8 minuta kako bi se vino reduciralo gotovo u potpunosti. Dodati brašno i samo promiješati.

Zaliti sa temeljcem, juhom koja vam je ostala ili sa običnom vodom. Promiješati i ostaviti da se tako kuha 7-8 minuta, tj. do željene gustoće. Za to vrijeme pripremite prilog po vašem ukusu i neku salatu.

Bon appetit!