Jedete li ih često?
15

Uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu pomaže pri snižavanju krvnog pritiska

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Konzumiranje namirnica s hranjivim tvarima poput kalija i magnezija pored toga što je korisno za cjelokupno zdravlje može pomoći i pri snižavanju krvnog pritiska.

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak najčešći je čimbenik rizika za srčane bolesti koji se može spriječiti. Preko milijarde ljudi širom svijeta ima visok krvni pritisak, ali promjene načina života i modifikacije prehrane mogu pomoći u snižavanju i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Uključivanje određene hrane u vašu prehranu, posebno one s kalijem i magnezijem, može pomoći u snižavanju razine krvnog pritiska. Među namirnicama koje mogu pomoći pri snižavanju krvnog pritiska su:

Citrusi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Puni su vitamina, minerala i biljnih spojeva koji bi mogli pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući čimbenike rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog pritiska.

Losos i druge masne ribe izvrstan su izvor omega-3 masnoća, koje nose značajne dobrobiti za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju razine krvnog pritiska smanjujući upalu.

Lisnato povrće - Blitva i špinat dva su primjera lisnatog povrća koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo lisnato povrće izvor je hranjivih tvari poput kalija i magnezija, koji podržavaju optimalnu razinu krvnog pritiska. Na primjer, 1 šoljica kuhane blitve osigurava 20 posto odnosno 36 posto vaših dnevnih potreba za kalijem i magnezijem.

Orašasti plodovi i sjemenke mogu imati blagotvoran učinak na krvni pritisak. Primjeri orašastih plodova i sjemenki koje treba jesti kao dio uravnotežene prehrane usmjerene na snižavanje krvnog pritiska uključuju: sjemenke bundeve, sjeme lana, chia sjemenke, pistacije, orasi i bademi.

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska i drugih čimbenika rizika za srčane bolesti. Pregledom studija iz 2020. utvrđeno je da zbog hranjivih tvari i biljnih spojeva u maslinovom ulju, poput omega-9 masne oleinske kiseline i antioksidativnih polifenola, ono može biti koristan dio prehrane čiji je cilj snižavanje krvnog pritiska.

Hrskava, slatka i hranjiva mrkva glavna je namirnica u prehrani mnogih ljudi. Mrkva je bogata biljnim spojevima koji mogu biti uključeni u razne zdravstvene procese, poput upravljanja krvnim pritiska. Studija iz 2023. pokazala je da se mogućnost visokog krvnog pritiska smanjila za 10 posto na otprilike svakih 100 grama mrkve pojedenih dnevno.

Ne samo da su jaja bogata hranjivim tvarima, već istraživanja također pokazuju da mogu biti dio uravnoteženog plana prehrane za kontrolu krvnog pritiska.