|

U Vladi Njemačke sukobi i to zbog šnicle i kobasica

U Vladi Njemačke sukobi i to zbog šnicle i kobasica
8
Klix.ba
25.2.2017. u 14:53
54
komentara
8

dijeljenja
U Vladi Njemačke sukobi i to zbog šnicle i kobasica Foto: EPA
Ministrica zaštite okoliša u Njemačkoj Barbara Hendricks izazvala je pravu pobunu najviših državnih funkcionera nakon što je najavila zabranu jedenja mesa na prijemima za državne službenike, ministre i njihove pomoćnike.
The Guardian piše da su tako ministri u Njemačkoj na nedavno održanom događaju u vladi bili prinuđeni da umjesto kobasica, gulaša i ostalih jela sa mesom na dnevnoj trpezi imaju jabuke, jela sa sojom, belgijsku salatu i slično.

Portparol ministarstva zaštite okoliša Njemačke Michael Schroeren izjavio je da je riječ o simboličnom potezu jer vlada mora prakticirati ono za šta se zalaže. Kako kaže, u suprotnom sva priča o štetnosti konzumacije mesa ne bi bila vjerodostojna.

Ideja da šnicle i kobasice zamijeni salata nikako se nije dopala ministrima u vladi kancelarke Angele Merkel. Tako se prvi pobunio ministar za hranu Christian Schmidt koji je optužio Hendricks za teror "dadiljanjem".

Ministrici zaštite okoliša otvoreno je poručio da je pitanje izbora hrane stvar slobodnog izbora i da ne postoji nikakva šansa da vegetarijanstvo bude obavezno u institucijama vlasti.

Članica Bundestaga Gitta Connemann požalila se njemačkim medijima da se ova odredba, a koju je nazvala demagogijom, ne odnosi na sve zaposlene u vladi već samo na nekoliko funkcionera.

"Bit ćemo prinuđeni jesti ono što je na jelovniku ministarstva okoliša. Nema ribe, nema mesa, samo zaštita okoliša", kazala je Connemann.

Njemački mediji pišu i da nije poznato da li se sporna odredba o zabrani konzumiranja mesa odnosi na njemačku kancelarku Angelu Merkel.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...