Neki tajni začini
125

U "Kući dobrih tonova" se dobro jede: Upoznajte Šefiju Salimović čija jela djeca vole

S.H.P.
Šefija Salimović iz Srebrenice kulinarstvom se bavi još od završene osnovne škole, a u njenim ukusnim i zdravim jelima svakoga dana mogu uživati djeca koja pohađaju nastavu u "Kući dobrih tonova". Dnevno pripremi i do 120 obroka, a sretnom je čini to što djeca uvijek traže i tanjir više.

Na početku razgovora kaže nam da je oduvijek voljela kuhati, a da je prve recepte naučila uz svoju rahmetli majku.

"Dobro se sjećam prvog jela koje sam napravila. Moje prvo kulinarsko iskustvo nije prošlo baš najsjajnije. Kao mala, voljela sam da jedem starinsko jelo sa špinatom i mlijekom, u narodu poznato kao ćušpajz. Mama taj dan nije bila kući pa sam odlučila da probam sama sebi pripremiti taj specijalitet. S obzirom na to da nisam imala dovoljno mlijeka, a nije mi se išlo u prodavnicu, odlučila sam da umjesto mlijeka stavim vodu. Dolijevanje vode na vrelo ulje i nije bila baš najpametnija ideja te sam spremanjem jela isprskala cijelu kuhinju. Sjećam se i kojom brzinom sam sve počistila da me mama ne bi grdila kada dođe kući", priča nam sa smijehom.

Kuharica je postala spletom različitih okolnosti, ali ju je uvijek pokretala ljubav prema kulinarstvu.

"Kad vas pokreće ljubav prema određenom poslu, onda ste sretni i posao napreduje dobro. Sretna sam jer radim ono što sam željela i uživam u tome pogotovo zato što mnogo djece uživa u onome što je dio mog posla", kaže nam.

U "Kući dobrih tonova" Salimović radi punih pet godina. Kaže nam da pored svakodnevnog spremanja hrane i kolača za djecu često priprema i zakuske za ostale aktivnosti koje se porovode u "Kući dobrih tonova", kao što su mnogobrojne edukacije, seminari i koncerti.

"Opis mog posla nije samo da skuham, nego da svojom energijom, pričom i pažnjom učinim najviše što mogu, da djeci svaki obrok, osim što bi trebao biti ukusan, bude znak koji ih upućuje na to koliko su zdrave prehrambene navike važne i koliko je za zdravo odrastanje bitna i dobra ishrana. Ne želim da djeca ishranu shvate kao obavezu i ono na što ih roditelji tjeraju, nego da razumiju važnost redovnih obroka i njihovo djelovanje na našu svakodnevnicu", kaže nam.

Dnevno pripremi 120 obroka

Ono što smo čuli od djece koja pohađaju ovu školu jeste da njenu kuhinju mnogo vole. Jedna od polaznica nedavno je kazala kako Šefija pravi bolju rižu od njene mame. U skladu s tim, Šefiju smo pitali koja je tajna svih tih ukusnih jela koja priprema.

Skromno nam odgovara kako vjeruje da hrana koja se sprema u većim količinama uvijek bude ukusnija od jela koja se količinski manje spremaju, ali i da ima tajni začin zbog kojih su jela tako ukusna.

"Najveća tajna jela koja pripremam za djecu jeste da to radim s ljubavlju i to je najbolji začin koji dodajem. Koliko im se dopada nešto što spremam najbolje pokazuju njihovi tanjiri poslije ručka. Osim toga, u kuhinji uvijek nastojim da ispratim reakcije onih koji jedu ono što spremam. Tako tačno znam kada im se nešto dopada i nastojim da to kombiniram u različitim varijantama. Pa ukoliko im se dopada riža, nastojim je zadržati, ali joj dodajem različite vrste mesa, povrća ili nešto što im se manje sviđa… Razmišljam, lakše će jesti nešto što nerado jedu uz nešto što rado jedu. Djecu ne možeš prevariti, ona su iskrena i iskreno će ti reći da li su zadovoljni ili nisu. U našim domovima je to možda malo drugačije", kazala nam je.

Vjeruje kako zdravlje ulazi na usta zbog toga se trudi da djeci svakodnevno ponudi nešto ukusno i zdravo. Hrana je raznolika, a Salimović se bazira na zdrave, organski uzgojene namirnice koje nabavlja od lokalnih proizvođača. Osim toga, trudi se da s vremena na vrijeme uvede neke inovacije kako bi djeca uvijek imala raznolik jelovnik i bila zadovoljna hranom koju im priprema.

Priča nam kako trenutno pohađa i obuku za serviranje i dekorisanje pa vjeruje da će ubuduće jela u "Kući dobrih tonova" pored dobrog ukusa, biti i lijepo prezentovana.

"Nakon što djeca ručaju uvijek im služimo i desert. Nerijetko se događa da pitaju za slatkiš više, a kako dobro znam djecu i znam koliko su vrijedna, uvijek ostavim sa strane još za one koji to požele. Prethodno uvijek vodim računa da ničega nije previše niti premalo. Jednom je, sjećam se, jedna djevojčica postila, a taj dan je bio njen omiljeni ručak, pa sam odvojila njenu porciju i dala sam joj kad je pošla kući", kaže nam.

Osim ručka i slatkiša, Šefija pravi i voćne šejkove za djecu, pa u toku jednog dana za njih spremi oko 120 obroka, a po potrebi i više.

"Djeca 'Kuću dobrih tonova' doživljavaju svojim drugim domom i shodno tome zaista cijene trud i pažnju koja im se ovdje poklanja, a tako i hranu koja se sprema. Uvijek ima neko izbirljivo dijete, što je sasvim normalno, ali ja uvijek nađem način kako da udovoljim svakom djetetu. Važno je da djeca razumiju i sve ostale aspekte ishrane, od toga da je hrana blagodat do toga da je ona istovremeno uživanje. Bitno je da nas i mali i skromni obroci čine sretnima, koliko i oni veliki i bogati. Važno mi je da djeca iz restorana u kojem jedu iznesu i neke bitne životne poruke, a ne samo pune stomake", rekla je.

I ukućani vole njenu hranu

A nakon posla i 120 pripremljenih obroka Salimović kuha i svojoj porodici. Njen suprug Sadik je, kaže nam, veliki gurman i uživa u svim jelima koja mu sprema, no priznaje nam da je inovativnija kada je riječ o spremanju hrane u "Kući dobrih tonova", jer tu ima mnogo malene dječice koja se svakom novom receptu obraduju.

"U svom domu nekada hranu spremim i 'nabrzinu', nekada nešto odledim pa podgrijem, ali na poslu su stvari drugačije. Trudim se da sve bude svježe i toplo, da dobro isplaniram utrošak namirnica kako bi hrana koju napravim bila dovoljna za jedan dan, da ne ostavljam za sutra ili, što bi bilo najgore, da nešto od toga bacim. Želim djeci da pošaljem poruku da budu ekonomični s hranom, da misle o onima koji taj dan nisu u prilici imati tako dobar obrok i da poštuju to što su u prilici da se hrane zdravo i kvalitetno".

Djeca joj, kaže, uvijek razvedre dan, pa čak i onda kada je najneraspoloženija i kada joj ništa ne ide po planu. Zbog toga se trudi da što više vremena provodi u druženju s njima.

"Djeca mi redovno pokažu zahvalnost tako što mi pomognu da pospremim trpezarije nakon ručka. Najljepše je kad učinite dijete zadovoljnim, a ovdje, u gradu u kojem radim, to znači više. Želimo postići da Srebrenica oživi svoju bolju stranu, da je pomaknemo s mrtve tačke i svi to radimo na svoj način i u svojim poslovima, od onih koji su u učionicama i uče djecu muzici, plesu i jezicima, do nas koji smo u kuhinji ili smo zaduženi za održavanje zgrade. Stoga je moj posao dvostruko uživanje. S jedne strane, kuham i radim zato što to volim, a s druge strane činimo sve da djeci u Srebrenici omogućimo zdravo i sretno odrastanje", rekla nam je Salimović.

Na kraju našeg razgovora Šefiju smo zamolili da nam otkrije recept omiljenog jela djece iz "Kuće dobrih tonova". Kada je riječ o slanim jelima, djeca najviše vole da jedu rižu s povrćem i piletinom. Nije nam dala tačne mjere za spremanje ovog jela, jer sve sastojke stavlja otprilike, pa tako uradite i vi.

Potrebni sastojci: riža, pileći fileti, mrkva, grašak, peršun, kurkuma, vegeta, biber i so.

"Pileće filete isječem na kockice i prokuham u vodi kratko. Isto uradim i s mrkvom i graškom. Nakon toga sve sjedinim u velike plehove, dodam so, biber, peršun, kurkumu i sušeno povrće, dodam vode i sve to stavim u rernu zagrijanu na 280 stepeni. Kada voda uvrije, jelo je spremno za posluženje. Najčešće uz rižu služim salatu od kupusa koju djeca rado jedu", kazala nam je na kraju razgovora Šefija Salimović.