Danni’s Little Kitchen
589

Kako je učiteljica iz Sarajeva spojila ljubav prema djeci i kulinarstvu

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Danira Šabić je učiteljica engleskog jezika i montessori učiteljica koja već dvije godine organizira kulinarske radionice za djecu u maloj školi kuhanja Danni’s Little Kitchen. U ovoj kuhinji djeca, osim što nauče kuhati, shvate i kako zdrava hrana može biti itekako ukusna i zanimljiva.

Budući da voli kulinarstvo, a rad s djecom je njena profesija, Danira je odlučila dvije ljubavi spojiti u jednu i otvoriti prvu školu kuhanja za djecu.

"Ideju za kuhinju sam dobila u Londonu, u kojem sam živjela nekoliko godina poslije srednje škole, radeći kao profesionalna dadilja. Djecu koju sam tada čuvala sam često vodila na časove kuhanja i svaki put me iznova oduševio utjecaj kuhanja na njih i obožavala sam da ih gledam kako uživaju na časovima", kazala je na početku razgovora Danira.

Mali i veliki kuhari

Little Chefs radionice bazirane su na Montessori pedagogiji prema kojoj se akcent stavlja na sam proces pripremanja hrane. Svaka radionica traje 90 minuta i za to vrijeme se djeca upoznaju s namirnicama, uče kako se pripremaju za određene recepte i kako se mogu kombinovati.

"Dok se hrana kuha/peče radimo kreativne aktivnosti vezane za recept koji taj dan spremamo te razgovaramo o porijeklu namirnica koje smo koristili. Osim časova kuhanja, također organiziramo i rođendanske proslave na kojima slavljenik(ca) zajedno sa svojim gostima priprema meni koji smo prethodno dogovorili, kao i kampove kuhanja koji traju nekoliko dana i prate određenu temu: 'Put oko svijeta', 'Hrana iz filmova', 'Sirovi deserti' i slično", objašnjava nam Šabić.

Na njene časove dolaze djeca u dobi između tri i devet godina.

"Nekada se desi da imamo i malo starije kuhare. Jednom prilikom je dječak od 14 godina slavio rođendan kod nas sa svojim vršnjacima. Bilo je bas zanimljivo, totalno drugačija dinamika nego s malenim kuharima", kaže.

Na samom početku Danni’s Little Kitchen postojali su i Tiny Chefs časovi za mame i bebe, na kojima su spremane razne kašice i hrana koja je prilagođena najmlađima.

U montessori učionici naći ćete dio koji se zove ‘’Aktivnosti svakodnevnog života’’. To su razvojne aktivnosti koje pomažu djeci da razviju samostalnost te osnove koje su im potrebne za svakodnevni život.

Neke od tih aktivnosti su: sipanje tečnosti iz jednog vrča u drugi, korištenje escajga, rezanje voća/povrća, zalijevanje biljaka, vezanje pertli itd.

"Tokom jednog časa kuhanja djeca urade veliki broj ovakvih aktivnosti koje, osim što im pomažu da razviju samostalnost, također im pomažu da unaprijede koordinaciju, kolaboraciju, kritičko razmišljanje i socijalne vještine", rekla nam je.

Mjerenje sastojaka, dupliranje recepata ili razvijanje tijesta do određene veličine česti su zadaci u kuhanju. Ovim zadacima testiraju se matematičke sposobnosti malih kuhara, a osim matematike, djeca kroz kuhanje uče i fiziku, vježbaju čitanje, a oni koji prisustvuju kampu kuhanja "Put oko svijeta" mogu naučiti i geografiju.

"U današnje vrijeme postaje sve teže zadržati običaj da se hrana sprema kod kuće. Zbog sve većeg broja restorana vrlo je jednostavno prepustiti se modernom životu i naručivati hranu ili jesti vani. Najviše ovakvih slučajeva imamo kod studenata koji se nespremni odsele od kuće i radije će jesti brzu hranu nego naučiti kuhati. Stoga mislim da je vrlo važno naučiti kuhati i razviti naviku pripremanja hrane u što ranijoj dobi. Kroz kuhanje djeca razviju i osviještenost o zdravoj prehrani pa će kad odrastu praviti bolje odluke što se izbora hrane tiče", objašnjava nam Danira.

Konzumacija zdrave hrane

Dodala je i kako djeca nakon boravka u njenoj maloj kuhinji zavole zdrave namirnice koje prije nesu željela ni okusiti.

"Neopisiv je osjećaj kada vas roditelj nazove poslije časa i zahvaljuje se jer su djeca došla kući i pojela sve što su napravila taj dan na času. Ovo nam samo pokazuje koliko je bitno uključiti djecu u sam proces kuhanja. Njima je bitno da znaju svaki korak nastanka hrane i namirnica koje se koriste", kazala nam je.

Za pripremu obroka koriste namirnice biljnog porijekla, voće, povrće, orašaste plodove te prirodne zaslađivače poput meda i hurmi, sjemenke, razne mahunarke, brašna od kokosa, riže, zobi i slično. Osim toga, ne koriste prerađene namirnice poput bijelog brašna, šećera i boje za hranu.

Danira radi u grupama od osam do deset članova kako bi im mogla posvetiti potrebnu pažnju.

"Djeca se lijepo slažu i to je jedna od prednosti vertikalne grupacije - starija dječica pomažu mlađoj i samim tim se osjećaju veoma korisno i ponosna su na sebe. Naravno da nekad ima nesuglasica i nestašluka, ali to je sasvim uredu, meni bi bilo čudno da ih nema", kaže nam kroz smijeh Danira.

Na samom kraju razgovora rekla nam je da su reakcije roditelja ne njenu školu kuhanja do sada bile pozitivne, jer su sretni što im djeca spremaju isključivo zdravu hranu koju naposljetku i pojedu. Kazala je da svi oni koji žele upisati svoje dijete u ovu malu školu kuhanja to mogu učiniti preko Facebook stranice Danni’s Little Kitchen.