Razbijaju stereotipe
83

U Irskoj otvoren prvi pub koji ne služi alkohol, a vlasnik zna i zbog čega

Klix.ba
U Dublinu je otvoren pub Virgin Mary koji za razliku od svih drugih pubova u Irskoj ne služi alkohol. Vaughan Yates, vlasnik ovog puba, kaže da želi razbiti stereotipe i pokazati ljudima da se mogu dobro zabaviti i bez alkohola.

"Kada sam prijateljima govorio o ovom konceptu nasmijali bi se i pitali me zašto bih to napravio u Dublinu, evropskoj prijestolnici ispijanja alkohola. Irci su ljubitelji alkohola, to je dio načina života. Međutim, primjetio sam jaz na tržištu jer se kultura življenja mijenja. Ljudi su svjesniji onoga što konzumiraju", rekao je Yates.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Yates ističe da će, za razliku od većine bezalkoholnih barova u Irskoj koji nude pića slatkastih okusa, u ponudi imati različite vrste bezalkoholnog piva, vino, šampanjac i koktele.

"Nikoga ne nagovaram da prestane piti alkohol, ali zašto ne pokušati na jednu noć", upitao je Yates.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Irskoj je između 2005. i 2016. godine potrošnja alkohola pala za četvrtinu, a ova brojka se i dalje smanjuje. U odnosu na 2005. godinu, Irska danas ima 17 posto manje pubova. Međutim, dobrotvorne organizacije protiv alkoholizma navode da su ovisnost, alkoholizam i zdravstvene posljedice povezane s alkoholom i dalje previsoke.