Jasna pravila
4

U Buckinghamskoj palači ova hrana je strogo zabranjena

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ako ste mislili da plemići uživaju mnogo više nego drugi i da im je dopušteno raditi što žele, ovo će vas možda razuvjeriti i pokazati vam kako i oni moraju trpjeti određene zabrane.

Možda biste pomislili da su članovi kraljevske porodice prilično razmaženi i da svakodnevno uživaju u hrani koju požele. Ipak, to baš i nije tako, piše Hello! Oni, zapravo imaju dosta zabrana i ograničenja, kako u svemu ostalom, tako i u hrani. Ima hrane koja nije dopuštena u kraljevskoj trpezariji.

Bijeli luk

Neki ga vole, neki ga preziru, uglavnom niko nije ravnodušan prema bijelom luku. Nije veliko iznenađenje što je hrana koja izaziva karakterističan dah neugodnog mirisa tokom cijelog dana zabranjena na dvoru. Vojvotkinja od Cornwalla je jednom prilikom novinarima rekla kako se u posebnim prilikama nikada ne služi jelo s previše češnjaka: "Češnjak je zabranjen. Njega moramo izbjegavati."

To je potvrdio i bivši kuhar kraljevske obitelji Darren McGrady, koji je rekao da je u palači zabranjeno služenje hrane koja sadrži mnogo češnjaka ili luka uopće.

Školjke

U jelovniku kraljevske porodice se ne nalaze ni školjke, zbog rizika od trovanja hranom.

"Potpuno je razumno izbjegavati morsku hranu kada jedu izvan kuće ili kada su na javnim događajima. Ne želimo da članovi kraljevske obitelji imaju ozbiljne posljedice trovanja hranom, posebno kad su u inostranstvu", kazao je bivši batler kraljevske porodice Grant Harold.

Sasvim sigurno, ovo pravilo se često krši. Naime, princ William je otkrio da voli sushi, a princ Charles je probao školjke. Ipak, kažu da se kraljica uvijek drži ovog pravila.

Foie gras (pašteta od pačje ili guščje jetre)

Ovaj francuski specijalitet zabranjen je u kraljevskoj porodici 2008. godine. Zabranio ga je princ Charles zbog brige o dobrobiti životinja. Objavu o ovoj zabrani napisao je zamjenik kućepazitelja kraljevske porodice i objavljena je na stranici organizacije PETA.

"Samo vas želim uvjeriti da je princ od Walesa zabranio svojim kuharima kupovati foie gras."

Slabo pečeno meso

Kraljica, navodno, nije ljubitelj slabo pečenog mesa, već voli dobro pečeno meso, sudeći prema bivšem kuharu kraljevske porodice Darrenu McGradyju. Članovima kraljevske porodice je također zabranjeno jesti hranu koja sadrži sirovo meso kada su na službenim putovanjima, a sve kako bi izbjegli trovanje hranom.

Paste

Možda je teško povjerovati, ali očigledno je da u kraljevskoj porodici nisu veliki ljubitelji ugljikohidrata koji se nalaze u hrani poput riže, paste i krompira. McGrady je ranije rekao kako kraljica nije ljubitelj tjestenine, ali voli jesti obroke koji sadrže ribu, meso i povrće.