U nastavku slijedi samo vrh ledenog brijega koji čine dobre strane konzumiranja najpopularnijeg slatkiša na planeti.
Oštar um
Istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su da 89 posto odraslih ljudi koji boluju od dijabetesa ili nekih drugih bolesti krvotoka, a koji piju dvije šoljice kakaa dnevno u toku jednog mjeseca, pokazuju poboljšanje stanja krvotoka tokom testova memorije ili drugih moždanih aktivnosti.
To znači da kakao ima moć usporiti promjene u mozgu, a koje dolaze prirodno, odnosno vremenom tokom starenja ili zbog vaskularnih bolesti.
Krvni pritisak
Dnevna doza crne čokolade može sniziti vaš krvi pritisak. U istraživanju provedenom u 2014. godini dokazano je da tamna čokolada smanjuje pritisak u krvotoku zbog njene sposobnosti da opusti arterije i vene. Istraživanje je obavljeno na osobama u dobi od 18 do 23 godine, a jeli su čokoladu sa 75 posto kakaa.
Kontrola stresa
Ukoliko često posegnete za slatkišima kada ste pod velikim stresom ili pritiskom to znači da ste svoje tijelo navikli na relativno dobru radnju. Posljednje istraživanje sprovedeno u Švicarskoj pokazalo je da crna čokolada ima sposobnost smanjenja proizvodnje hormona stresa u nadbubrežnim žlijezdama.
Ipak, zapamtite da prekomjerno konzumiranje ovog ljekovitog proizvoda može poništiti sve njegove dobre strane.