Zanimljiva studija
43

Trebate li isprati rižu prije kuhanja? Evo šta kaže istraživanje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Riža je jedna od popularnijih namirnica u svijetu. Iako potiče iz Azije dio je brojnih tradicionalnih kuhinja širom svijeta. No, njena priprema nije uvijek uspješna pa se često postavlja treba li je isprati prije kuhanja ili ipak ne?
Naime, kulinarski stručnjaci navode da pranje riže prije kuhanja smanjuje količinu škroba i da se to najbolje vidi prilikom ispiranja mutne vode. Stoga, prema njihovom mišljenju, ako vaš recept zahtijeva odvojeno zrno onda je potrebno prati rižu.

S druge strane, pranje riže može biti i navika, ali i mišljenje da se u njoj kriju razne štetne tvari koje treba ukloniti ispiranjem.

Međutim, nedavno studija koju je objavio ScienceDirect pokazala je da proces pranja nije imao utjecaja na ljepljivost ili tvrdoću riže.

Oni su u ovom istraživanju koristili tri različite vrste riže, a to su ljepljiva, srednje zrno i jasmin riža. Ove vrste riža pripremili su tri verzije. U prvoj verziji ih nisu nikako prali, u drugoj verziji su ih isprali vodom tri puta, a u trećoj verziji su ih isprali vodom čak 10 puta.

Na kraju, istraživači su pokazali da ljepljivost nije posljedica površinskog škroba - amiloze, već drugog škroba zvanog amilopektin koji se ispire iz zrna riže tokom procesa kuhanja. Količina amilopektina razlikovala se među vrstama zrna riže.

To bi značilo da je za ljepljivost ključna vrsta, a ne ispiranje u vodi. Ipak, oni navode da biste možda trebali oprati rižu iz drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska od riže i slično.

Također, oni navode da s velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji, moguće ju je pronaći i u riži pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispire do 20 posto plastike iz sirove riže.

Važno je napomenuti i da riža sadrži poprilično visok nivo arsena pa se pokazalo da pranje riže uklanja oko 90 posto takozvanog bio-pristupačnog arsena, ali također ispire se i velika količina drugih nutrijenata važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo i cink.