Isprobajte recept
14

Treba li vam ideja za iftar? Predlažemo punjene tikvice u bešamel sosu

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Na stranici koja nosi naziv Tradicionalna bosanska jela moguće je pronaći stotine različitih recepata i savjeta kako napraviti ukusna domaća jela. Food bloggeri koji vode ovu stranicu su za portal Klix.ba otkrili kako brzo i jednostavno napraviti tikvice u bešamel sosu.

Da biste napravili ovaj ukusni obrok pripremite četiri tikvice srednje veličine, 300 grama mljevenog mesa, pola glavice crvenog luka, dva čehna bijelog luka, jedno jaje, pola čaše riže, 100 grama sira gaude, so, biber i mješavinu začina. Za bešamel sos bit će vam potrebna 2 decilitra mlijeka, jedna kašika brašna i malo ulja.

Priprema:

"Na malo ulja propržite crveni luk, zatim dodajte mljeveno meso i dinstajte deset minuta. Posebno skuhajte rižu, na pola čaše dodajte jednu čašu vode", navedeno je u receptu.

U mljeveno meso dodati rižu, sitno isjeckan bijeli luk i jedno jaje. Smjesu začiniti po želji (biber, so, i mješavina začina).

"Tikvice ogulite i izdubite na sredini. Svaku tikvicu malo posolite i zatim ih punite filom i redajte u tepsiju koju ste prethodno malo pouljili", savjetuju.

Vrijeme je da se pozabavite bešamel sosom: Na malo ulja propržite jednu kašiku brašna i dodajte 200 mililitara mlijeka uz stalno miješanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Čim prokuha sklonite ga s vatre. Zatim pričekajte da se ohladi, pa sosom prelijte tikvice.

Više recepata za slatka i slana jela možete pronaći na stranici Tradicionalna bosanska jela.