Simboliziraju prosperitet
27

Tradicionalna jela koja se pripremaju u novogodišnjoj noći širom svijeta

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Većina ljudi obično Novu godinu dočekuju uz bocu šampanjca, kapicama Djeda Mraza i poljupcem u ponoć, no u nekim zemljama Nova godina se ne može proslaviti bez priprema tradicionalnih jela.

U nekim zemljama pravi se poseban hljeb i kolačići, drugi pak prave rezanca (koji predstavljaju dug životni vijek), grah (koji predstavlja novac), haringe (koje predstavljaju obilje) i specijalitete sa svinjskim mesom (koji predstavljaju sreću).

Pojedinosti u namirnicama i jelima se razlikuju ali je poenta ista: Dijelite hranu i piće s porodicom i prijateljima kako biste započeli godinu prosperiteta.

Evo nekoliko tradicionalih jela koja se pripremaju širom svijeta.

Hoppin 'John, jug SAD-a

Jedno od najpopularnijih jela na trpezama američkog juga je grah (koji simbolizira novac) sa svinjetinom i rižom i često se servira s kuhanim povrćem i kukuruznim hljebom. Vjeruje se da ovo jelo donosi sreću u novoj godini. Ovo jelo ima korijene u afričkim i zapadnoindijskim tradicijama a u Sjevernu Ameriku donijeli su ga robovi.

Dvanaest zrna grožđa, Španija

Veoma rasprostranjen običaj u Španiji koji datira iz 1909. godine podrazumjeva konzumaciju 12 zrna grožđa, koje se jede jedno po jedno za svaki otkucaj sata u ponoć na prelasku iz stare u novu godinu. Vjeruje se da će nova godina biti sretna i uspješna za svakoga ko uspije da pojede svih 12 zrna u toku posljednjih 12 sekundi stare godine.

Oni koji provode novogodišnju noć u Madridu, trebali bi se uputiti na Puerta del Sol prije ponoći. Ovaj trg je prepun ljudi, okružen je barovima, restoranima i trgovinama, pa je dobro mjesto za doček nove godine.

Tamales, Meksiko

Tamales je meksičko jelo koje se priprema od kuhanog kukuruznog brašna koje se potom puni mesom, sirom i ostalim ukusnim dodacima. Mota se u osušene ljuske kukuruza ili u list banane.

U mnogim se porodicama žene okupljaju kako bi napravile stotine malih paketića, pri čemu je svaka osoba zadužena za jedan aspekt procesa kuhanja.

Oliebollen, Holandija

U Holandiji se pravi oliebollen, što u prijevodu znači uljane kuglice. Tradicionalno se konzumiraju u novogodišnoj noći i na posebnim sajmovima. Zapravo to je jedna varijanta fritula. Prže se u dubokom ulju a potom posipaju šećerom u prahu.

Svinje od marcipana, Austrija i Njemačka

U Austriji i Njemačkoj običaj je da se u novogodišnjoj noći jedu svinje od marcipana. Naime u ovim predjelima vjeruje se da su svinje simbol blagostanja i sreće, a ove bombice obećavaju da će u narednoj godini donijeti upravo to. Uz svinje možete ih naći i od čokolade.

Soba rezanci, Japan

Japanci tijekom godine jedu rezance od heljde a posebno jelo su toshikoshi soba rezanci kako bi se dostojanstveno oprostili od prošle godine i dočekali onu koja dolazi. Tradicija seže do 17. stoljeća. Služe se u slatko-kiselom umaku s piletinom, ribom, povrćem, kozicama i sirovim jajima. Dužina rezanaca simbolizira dug životni vijek, a zbog lakoće kojom se lome simboliziraju na zaboravljanje svih problema iz protekle godine.

Kraljeva torta, širom svijeta

U većini zemalja poput Grčke, Francuske, Meksika i Bugarske prave se kolači slični hljebu. U njima je obično skriven zlatnik koji simbolizira prosperitetnu godinu za one koji ga pronađu u svom komadu torte.

Cotechino con lenticchie, Italija

Italijani svoj novogodišnji obrok započinju jelom cotechino con lenticchie koji se pravi od svinjetine i leće. Ovo jelo simbolizira izobilje. Jelo je nastalo u 16. stoljeću. Obrok se završava chiacchiereom - kuglicama prženog tijesta koje su uvaljane u med i šećer u prahu.

Kisela haringa, Poljska i Skandinavija

Budući da haringi ima u izobilju u Poljskoj i dijelovima Skandinavije mnoge novogodišnje trpeze sadrže baš ovo jelo. Vjeruje se da ovo jelo donosi prosperitet i bogatstvo. Obično ove ribe jedu ukiseljene s lukom ili u vrhnju. Dok Skandinavci ovu ribu jednu dimljenu u kombinaciji paštetom i mesnim okruglicama.

Kransekage, Danska i Norveška

Kransekage su zapravo torta od vijenaca, tačnije to je toranj sastavljen od prstenova koji su poredani jedan na drugi.

Torta je obično izrađena od marcipana i na vrh se obično stavlja zastavica.