Gastro vodič
65

TasteAtlas traži mišljenja lokalaca u Sarajevu: Gdje pojesti najbolju tradicionalnu hranu?

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Gastro vodič TasteAtlas na svojoj Facebook i Instagram stranici objavio je poruku da su u potrazi za mišljenjima lokalaca iz Sarajeva o najboljim restoranima u gradu.

"Traži se mišljenje lokalnog stanovništva", navodi objava u kojoj su iz TasteAtlasa objavili nekoliko fotografija glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Dalje su upitali gdje se u Sarajevu i okruženju može pronaći najbolja tradicionalna hrana: "Koja jela preporučujete? Gdje ste jeli najbolje ćevape? A burek ili bosanski lonac?".

"Pomozite posjetiocima vašeg grada da se zaljube u Sarajevo onako kako ono zaslužuje", poručili su na kraju.

Na linku stranice koja navodi lokalne restorane i hranu moguće je glasati i ocijeniti kakva su jela koja nude.

Na web stranici TasteAtlasa mogu se pronaći informacije o bh. kuhinji, specijalitetima, najboljim restoranima, a domaća jela su nerijetko bila na listama najboljih jela svijeta.

Svojevremeno su ćevapi završili na 13. poziciji među stotinu najboljih jela u svijetu, a magazin navodi o njima: "Ova jedinstvena sorta ćevapa potiče iz grada Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ukusne mesne rolnice – čistunci ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine".

Također, na listi 150 najlegendarnijih restorana u svijetu je i sarajevska ćevabdžinica Željo.