Zenica
99

Svjetski dan palačinaka: "Poslastica koju voli 9 od 10 ljudi, a 10. ne govori istinu"

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Svjetski dan palačinaka obilježava se danas širom svijeta, a učenici Srednje mješovite škole u Zenici danas su pravili svjetski poznatu poslasticu u sklopu događaja kojeg je organizovao Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje kuhara u BiH.

Poznata uzrečica kaže da devet od deset osoba voli palačinke, a da ona jedna ne govori istinu. Vođeni tim motom, u dobrom raspoloženju učenici Srednje mješovite škole uz podršku Kluba ljubitelja palačinaka i Udruženja kuhara danas su pravili palačinke za stotine mališana zeničkih vrtića i svih drugih posjetioca u dvorani Starog pozorišta u Zenici.

Hamid Kurjaković, jedan od najpoznatijih bh. kuhara, kazao je da je Zenica danas na spisku gradova svijeta gdje se obilježava Svjetski dan palačinaka te da će se danas ocjenjivati sve, od načina pripreme, mirisa, ukusa te serviranja.

Ideja da i ove godine učestvuju političari nije uspjela.

"Na današnji dan i političari uzimaju učešće u ovakvim događajima. Mi smo to pokušali nekoliko godina, ali nismo uspjeli. Ipak, svake godine u Zenici, ovdje dođe gradonačelnik i pozdravi sve učesnike pa je to zaista jedna lijepa gesta, bar zbog djece koja se danas takmiče i uživaju mogu slobodno reći. Zenica je uvijek imala jake ekipe i vjerujem da ćemo imati u čemu uživati danas", kazao je Kurjaković.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Najbolji bh. kuhar Nermin Hodžić danas je ponovo bio u Zenici gdje je dijelio besplatne savjete kako što bolje napraviti najpopularniju poslasticu.

"Presretan sam što vidim omladinu, naše buduće kolege i to je svrha svake ove manifestacije. Ovdje promovišemo svjetski dan palačinaka gdje djeca pored znanja s mentorima imaju priliku saznati neke tajne kako napraviti dobar palačinak. Ako prenesemo trun znanja, mi smo zadovoljni", kazao je Hodžić.

Dodao je da je uvijek zadovoljan odzivom i organizacijom te da se uvijek trude izvuči maksimum od srednjoškolaca te da ih pokušaju ovakvim događajima još više zainteresirati za kuhanje.

"Dejca ko djeca još uvijek lutaju i traže se. Najbitnije je da imaju volju, ali najveći problem kod nas je što u ugostiteljskim objektima nemaju mentora i na praksama su izgubljeni. Traže da im se posvetite, a kroz 10 godina možete imati kvalitetne kuhare", dodaje naš sagovornik uz obrazloženje da je koronavirus učinila svoje pa je sve manje kuhara.

Na pitanje koje palačinke su najbolje, otkrio nam je koju on najviše voli te kako ih priprema.

"Ja iskreno najviše volim palačinke s bestiljom. Bestilj sam napravim bez šećera, malo orašastih plodova i to je to. Bitno je spomenuti da je od palačinka napravljena priča. Palačinak je u cijeni pizze od 10 do 15 KM. Sada pričamo priču kroz palačinak i etablirao se. To je najsigurniji desert koji vole svi i mladi i stari", zaključio je Hodžić.