Švicarska fabrika proizvodi čokoladu koja se ne topi

Klix.ba
29.12.2015. u 11:27
5
32
Švicarska fabrika proizvodi čokoladu koja se ne topi
5
Švicarska fabrika proizvodi čokoladu koja se ne topi
Švicarska fabrika čokolade napravila je proizvod Willy Wonka - čokoladu koja se ne topi na toploti. Švicarci tvrde kako su upotrijebili tehnologiju koja omogućava da čokolada ostane čvrsta i na 38 stepeni.
Najveći prodavača čokolade na svijetu Barry Callebaut počeo je prodavati ovu čokoladu koja može preživjeti četiri stepena veću temperaturu od normalne a da se ne istopi. Ova ideja pomoći će kompaniji da se probije na nova tržišta, pogotovo u mjestima gdje je toplija klima poput Bliskog Istoka i Azije.

Iz kompanije ističu kako će i sam transport čokolade sada biti jednostavniji jer se neće istopiti, a sačuvali su sve okuse i sastojke.

Proizvođači čokolade pokušavaju godinama da otkriju metodu kojom će spriječiti njeno topljenje na višim temperaturama. Stanovnici Bliskog Istoka, Afrike i Azije više jedu kekse i kolače, nego čokoladu jer su skupi transport i skladištenje.

No, Nestle je najavio još veći napredak kroz tri godine, a to je čokolada koja se neće topiti ni na 40 stepeni. Ovo će svakako smanjiti troškove i obradovati stanovnike toplih krajeva.


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: