Gastro
0

Baobab je savršen izvor energije

Klix.ba
Afričko voće baobab postalo je pravi hit u svijetu, budući da podiže energiju, dobro je za zdravlje kože te sadrži tri puta više vitamina C od narandže.

Baobab je bogat antioksidantima, kalcijem, kalijem, tiaminom i vitaminom B6, a okus mu je poput mješavine ananasa i dinje.

Porijeklom je sa afričkog kontinenta i jedan je od najvećih nemliječnih izvora kalcija, što ga čini osobito pogodnim za vegane.

"Baobab je bogat izvor kalija, koji je važan za snižavanje krvnog pritiska. Također, sadrži kalcij bitan za zdravlje kostiju, bogat je i topivim vlaknima koja su važna za zdravu probavu, a tu su i polifenoli koji odlično djeluju protiv bolesti poput ateroskleroze, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2", kaže Lisa Ryan, sa Univerziteta Oxford Brookes.

Baobab raste u 32 zemlje širom Afrike, gdje je stoljećima bio izvor prirodnog zdravlja. Kao voće je jedinstven, jer se suši na grani prije berbe, nakon čega se vade sjemenke, a plod prosijava u prah. Kao prah je idealan za sokove, smoothieje ili kao zamjena za šećer.