Brza priprema
15

Štrudla od jabuka prava je jesenska poslastica od koje će zamirisati vaš dom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jesen je pravo vrijeme da svoju kuću zamirišete slasticama od jesenskih plodova. Stoga vam donosimo odličan recept popularnog britanskog kuhara Ricka Steina za štrudlu od jabuka.

Slatka i začinjena, ova štrudla je za mnoge pobjednik među brojnim desertima od jabuke.

Za pripremu štrudle potrebno vam je: 750 grama domaćih jabuka, oljuštenih i izrezanih, jedna i po kašika cimeta u prahu, pola cijeđenog limuna, dvije kašike limunovog soka, 100 grama smeđeg šećera, 75 grama grožđica, 95 grama putera, 40 grama krušnih mrvica, šest velikih jufki za pečenje i jedna kašika šećera u prahu.

Prije pripreme štrudle ostavite puter na sobnoj temperaturi.

Pećnicu zagrijte na 190 stepeni celzija. Izrezane jabuke pomiješajte s cimetom, limunovim sokom, smeđim šećerom i grožđicama. U maloj posudi otopite 20 grama putera i prepržite krušne mrvice dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Zatim i prepržene mrvice s puterom dodajte u smjesu s jabukama.

Ostatak putera istopite te njime premažite jufke tako što ćete ih redati jednu na drugu. Potom smjesu s jabukama stavite na jufke i urolajte štrudlu. Krajeve jufke uvucite kako smjesa ne bi curila tokom pečenja. Premažite štrudlu ostatkom putera prije nego je stavite u pećnicu.

Štrudlu pečete od 40 do 45 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi te potom pospite šećerom u prahu.

Štrudlu je odlično servirati uz sladoled ili kremu od vanilije.