|

Šta vjernici širom svijeta jedu za božićni ručak

Šta vjernici širom svijeta jedu za božićni ručak
16
Klix.ba
25.12.2014. u 19:31
46
komentara
16

dijeljenja
1/17 U Brazilu jedu puretinu, rižu, brazilske orahe i razno voće
2/17 Nijemci obično jedu voćni kolač Stollen sa kuhanim vinom
3/17 Većina Bugara posti prije Božića, a na Božić ručaju punjeno povrće, supe i kolače
4/17 Na Fidžiju jedu ribu u listovima banane, punjenu piletinu i svinjetinu
5/17 U Velikoj Britaniji jedu "figgy puding" kojeg zaljevaju brendijem i zapale
6/17 Italijani slave uz sedam jela, među kojima preovladavaju morski specijaliteti
7/17 Francuzi također jedu morske plodove i to često jastoga, kamenice i guščju jetru
8/17 U Švedskoj jedu puding s rižom ili sutlijaš (Risgrynsgröt)
9/17 U Kanadi jedu slatkiš koji ima neobičan naziv "pileće kosti", roze je boje i punjeno čokoladom, sa okusom cimeta
10/17 Kostarikanci jedu sarmice sa svinjetinom, a recepata ima mnogo
11/17 Ako volite sirovo meso trebali biste za Božić posjetiti Grenland
12/17 U Etiopiji jedu "doro wat", pileći paprikaš s lepinjom, a jede se rukama
13/17 Južnoafrikanci jedu "braai", afrički gril sa janjetinom, puretinom i svinjetinom
14/17 U Australiji također pripremaju roštilj sa puretinom, janjetinom i morskim plodovima
15/17 U Gani jedu kukuruznu kašu, kašu od bokvice, paprikaš od bamije i slatki krompir
16/17 U Egiptu tri dana prije Božića jedu samo vegetarijansku hranu, a prednjače makarone, riža i jela od leće prelivena sosom od paradajza i octa
17/17 U Indiji jedu biryani, odnosno jelo od karija, a na kraju obroka zaslade mliječnim pudingom
Božić je poseban period u godini za sve vjernike koji ga obilježavaju. Oni za vrijeme blagdana slave na mnogo načina, a običaj je i bogatija trpeza.
Božićni ručak je u različitim dijelovima svijeta značajno različit.

Business Insider je objavio listu tipičnih božićnih jela u zemljama širom svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...