Bitna je priprema
3

Savjeti za efikasno čišćenje masnoće i prljavštine s roštilja

Klix.ba
Ljeto je i sezona roštiljanja, a da bi meso i povrće bilo kvalitetno pripremljeno potrebno je na vrijeme spremiti i očistiti roštilj.

Ukoliko se na roštilju nakupilo masnoće i prljavštine potrebno ga je temeljito očistiti prije upotrebe. Prvi korak jeste zagrijati rešetke, a nakon toga metalnom ili drvenom lopaticom sastrugati prljavštinu i masnoću koja se nalazi na roštilju.

Nakon što se rešetka ohladi, u posudi pomiješati sirće i dvije šoljice sode bikarbone, a zatim nanijeti na rešetku. Dobro premazanu rešetku staviti u veću kesu, zamotati i ostaviti nekoliko sati ili preko noći.

Sljedeći korak jeste da metalnom žicom za čišćenje temeljito pređete rešetku kako bi se skinula i posljednja naslaga masnoće i prljavštine.

Kada rešetka "ugleda svjetlo dana", dobro je operite čistom vodom i ostavite da se osuši poslije čega je vaš roštilj spreman za upotrebu.