Ljeto je i sezona roštiljanja, a da bi meso i povrće bilo kvalitetno pripremljeno potrebno je na vrijeme spremiti i očistiti roštilj.
Ukoliko se na roštilju nakupilo masnoće i prljavštine potrebno ga je temeljito očistiti prije upotrebe. Prvi korak jeste zagrijati rešetke, a nakon toga metalnom ili drvenom lopaticom sastrugati prljavštinu i masnoću koja se nalazi na roštilju.
Nakon što se rešetka ohladi, u posudi pomiješati sirće i dvije šoljice sode bikarbone, a zatim nanijeti na rešetku. Dobro premazanu rešetku staviti u veću kesu, zamotati i ostaviti nekoliko sati ili preko noći.
Sljedeći korak jeste da metalnom žicom za čišćenje temeljito pređete rešetku kako bi se skinula i posljednja naslaga masnoće i prljavštine.
Kada rešetka "ugleda svjetlo dana", dobro je operite čistom vodom i ostavite da se osuši poslije čega je vaš roštilj spreman za upotrebu.
Možda vas zanima
Govorila o problemima
Jedna od najuspješnijih porno zvijezda nije bila zadovoljna zaradom: "To nije uredu"
Jednostavna priprema
Desert s jabukama koji će mnoge vratiti u djetinjstvo: Napravite jugoslovenski kolač
Talentovana bh. muzičarka
Esma Numanović predstavila album prvijenac: "Blista" je prava muzička poslastica
Delegacija KS u Danskoj
Pregovara se o uspostavi novih linija na Aerodromu Sarajevo, fokus je na ovim gradovima
Vezani članci
Sočni zalogaji mesa
Želite napraviti savršeno pečen hamburger? Evo nekoliko savjeta
Izbjegnite ih